Юбилейното 50-о Народно събрание се събра на първото си заседание и по наложила се вече традиция не успя да избере председател от първия път.

Четири кандидатури предложиха партиите, сред които Рая Назарян от ГЕРБ беше най-близо до председателския пост, само 6 гласа не й достигнаха да бъде избрана. В два тура на гласуване тя събра подкрепата единствено на своята партия и на ДПС, което се оказа недостатъчно да седне в стола на първия сред равните. Тя не получи подкрепа и от ИТН и "Възраждане", които се въздържаха, а останалите гласуваха "против". Назарян събра общо 114 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, 69 от ПП-ДБ, БСП и "Величие" бяха "против", а 53-ма от ИТН и "Възраждане" се въздържаха. При първия вот за нея, преди прегласуването, Назарян беше подкрепена и от един социалист, който бързо се поправи.

Така, след неуспешния опит да излъчат председател на парламента политическите сили се оттеглиха на половин час почивка.

Очакваше се след паузата залата да направи повторен опит за избор, а това ще даде и отговор на въпроса дали ще има правителство. Отговорът обаче се отложи за четвъртък.

Заявка, че изборът на председател на НС ще е пробният камък за кабинет направи вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като заяви, че ако Назарян не бъде избрана за шеф на парламента, изходът е нов предсрочен вот. Борисов потвърди, че не отстъпва от позицията си и в почивката между двата опита за избор.

Още снимки от първия пленарен ден на 50-ия парламент вижте тук>>

След малко повече от половин час временният председател на НС Силви Кирилов не пристъпи към нов опит за избор, а обяви прекъсване на заседанието. Временният председател до излъчването на титуляр насрочи следващото за четвъртък от 10:00 часа. Така в първия си пленарен ден от живота на парламента депутатите работиха не повече от 3 часа и спазиха ритуала да не могат да си изберат председател. Така се случи и в предишните два парламента, когато съответно стояха без шеф на НС една седмица и преди това - три дни. Разликата този път е, че изборът на парламентарен председател е разковничето за кабинет или избори.

Вотът за Рая Назарян

Скрийншот: Народно събрание

Останалите номинации за парламентарен председател, наред с тази на Назарян, бяха на Петър Петров от "Възраждане", който стигна и до втория тур заедно с Назарян, както и "Има такъв народ", които издигнаха Силви Кирилов. "Величие" също се изявиха с номинация - на юристката Юлияна Матеева.

Заседанието сутринта беше открито от най-възрастния народен представител - Силви Кирилов, който после беше номиниран и за титуляр на поста. Доайенът от ИТН удари звънеца и за втори път пожела успешен старт на 50-ия парламент, след като го стори и в първия ден на 47-ото НС.

Рая Назарян

Снимка: БТА

"Има усещане за недостиг и липса на справедилвост, няма единство в обществото, а често противоречията са антагонистични. 70% от избирателите не гласуваха, това е категоричен сигнал към политиците за неблагополучие в политическата система", каза той.

По думите му е необходим системен анализ на явлението - гражданите наказват политиците и не гласуват, но те не си вземат поука. В противен случай ще имаме все по-малко доверие в институциите.

Кирилов си припомни, че в първото си откриване на заседанието на 47-ото НС е заложил на младите и сега повтори убеждението си, че са двигателят.

"И тогава казах и сега ще продължа да настоявам - че прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания ще върнат доверието. Трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и мобилизация на нашите интелектуални способности и морал. Аз лично ще го направя. Време е да върнем здравия разум", призова Кирилов пленарната зала.

Снимка: БТА

След това народните представители положиха депутатската клетва. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи тя.

Прозвучаха по традиция и химнът на България и на Европейския съюз. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание.

Последваха традиционните политически декларации. Първи разкриха намеренията си от ГЕРБ.

ГЕРБ: Или правителство на споделената отговорност, или нови избори

От името на партията Тома Биков очерта два варианта - или кабинет на споделената отговорност, или нови избори, като подчертаха, че възможностите за правителство се свеждат до това то да бъде подкрепено най-малко от три политически сили.

Тома Биков

Снимка: БТА

"Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача, която избирателите поставиха не само пред нас, но и пред всички политически субекти. По думите му след 4 години конфронтация агресивното поведение не носи политически дивиденти на никого. ГЕРБ заявиха, че ще водят диалог с всички пред очите на цялото общество.

"Възможностите пред настоящия парламент не са много- не само една, но дори и две политически сили не са в състояние да излъчат правителство. Едно редовно правителство ще трябва да се ползва с подкрепата на поне три формации. За нас от ГЕРБ има два възможни варианта - първият, максимално широк кръг да излъчат правителство на споделената отговорност. Готови сме да направим крачка назад и да направим компромиси", каза Биков. И в същото време подчерта: "Няма да позволим опитът за кабинет да бъде превърнат в инструмент за задкулисни договорки". Вторият вариант са нови избори, категоричен беше Тома Биков. 

ДПС: Хората ни казаха, че не искат нови избори, трябва кабинет с четиригодишен мандат

ДПС не иска избори, а евроатлантическо правителство. "Ние чухме какво ни казаха хората - и гласувалите, и  негласувалите. Че между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст. И второто нещо, което ни казаха - че не искат нови парламентарни избори", заяви от името на партията Йордан Цонев.

По думите му няма как решаването на проблемите на хората да се получи насред продължаваща политическа криза, а е необходимо през стабилно мнозинство и правителство с четиригодишен мандат.

Посланиците на САЩ и Украйна сред гостите от дипломатическия елит

Снимка: БТА

"За нас от ДПС изборът на евроатлантизма е не само ценностен, а екзистенциален избор на гражданите и нашата родина. Ще следваме неотклонно тази политика - да участваме активно в решенията на ЕС и да изпълняваме решенията на най-големия военен съюз - НАТО", предупреди Цонев. Той подчерта, че ДПС ще продължи неотклонно да подкрепя Украйна в нейната справедлива борба срещу агресора за териториална цялост. "Призовавам всички евроатлантически сили да се включат в съставянето на кабинет и мнозинство, защото това го искат българските граждани от нас", завърши словото си Йордан Цонев.

Йордан Цонев

Снимка: БТА

ПП-ДБ: ГЕРБ да не се правят на жертви, длъжни са да направят правителство

Бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков призова ГЕРБ да си поеме отговорността и да направи правителство, като ги призова да не се правят на жертва. Той изтъкна, че в последните години само ПП-ДБ поема отговорността да управлява и похвали правителствата, които водеше коалицията. "Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена и за това сега плащаме висока политическа цена", каза Денков. Той обвини, че били сваляни от ГЕРБ и ДПС заедно с ИТН. "Тези две правителства бяха сваляни след по-малко от година с дружните усилия най-вече на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", не защото правителствата работеха лошо", подчерта Денков. И отчете, че формацията вече си е взела поуките от грешките. "Длъжни сме да се върнем към нашите основни приоритети и задачи, с които влязохме в политиката. Резултатите ясно отредиха ролята ни на опозиция", обобщи Денков. 

Николай Денков

Снимка: БТА

"Ние няма да се поколебаем да осветим и огласим всеки съмнителен акт за корупция. Липсата на осъдени политици за корупция е резултат от неработещи прокуратура, КПКОНПИ и още няколко институции", каза Денков. И заяви, че в момента те се използват за бухалки. Повториха проевропейската си позиция и направи заявката: "Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещето на България".

 "Възраждане" иска възмездие за онези, които довели народа до кома с отказ от гласуване

"Искаме възмездие за онези, които доведоха нашия народ до кома. Управляващите предатели ни предадоха и вероятно отново ще ни предадат. А ние ще регистрираме отново симптомите на предстоящата смърт на нацията", заяви Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов

Снимка: Булфото

"Българският народ удари звучен шамар на политиците, който трябва да кънти в тази зала. Едва 10% се борят за оцеляването. Две трети от народа постави равенство между елит и държава", обобщи лидерът на "Възраждане" резултата от изборите. "Ето защо сме длъжни да спечелим отново народа си, длъжни сме да ги спечелим. Хората търсят доверие, нека им го дадем", призова той. Можем да спрем да се кланяме на този и онзи. Можем да спрем кражбите. Заслужаваме честно, достойно управление, а не този буламач от фалшива загриженост, който ни се поднася през няколко месеца. Ние друг народ нямаме, ние друга родина нямаме. Добър, лош, нашият народ е нашето семейство. Ако трябва ще се бием", закани се Костадинов. И завърши с цитат от Вапцаров: "Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме!"

БСП: Нужно е експертно правителство, но няма да подкрепим ГЕРБ

Социалистите смятат, че е необходимо експертно правителство, а не нови избори, но декларираха, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ. "Има две основни причини да откажем подкрепа на ГЕРБ - първата са сериозните предизвикателства пред страната и региона, а втората - уязвимата представителност на политическите сили", каза Атанас Зафиров. В същото време се съгласи, че "да, БСП смята, че на страната е необходимо експертно правителство". И обеща, че партията ще бъде изключително диалогична в парламента.

Временният лидер на партията до избора на нов - Атанас Зафиров, изрече трите ключови думи за партията през този сезон: "Отговорност, разум и диалог". Той призова за промяна и посочи, че БСП вече е поела към своята, вътре в партията. "БСП за България" няма да е тази, която ще хвърля камъни и ще чертае разделителни линии", заяви той. Според него не трябва да се стига до нов цикъл избори. "Има две основни причини да откажем подкрепа на ГЕРБ - първата са сериозните предизвикателства пред страната и региона, а втората - уязвимата представителност на политическите сили", каза Зафиров. 

Атанас Зафиров

Снимка: Булфото

ИТН се обяви за експертно правителство, а не за управление, основано на сглобки

ИТН на свой ред също като БСП изведе пред скоби нуждата от експертно правителство. Да върнем здравия разум в политиката и в управлението на държавата, призова Тошко Йорданов. Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки, не води до нищо добро и е добре да бъде свалено", предупреди той. Йорданов разкритикува изказването на Николай Денков от ПП-ДБ, че прозвучало далеч от здравия разум. По думите на Тошко Йорданов никой няма прави да се прави на спасител и да поставя ултиматуми на другите партии. "Всяка една партия в този 50-и парламент има същата тежест като останалите", напомни той. И завърши с апел този път депутатите да изпълнят клетвата си, произнесена преди малко.

Тошко Йорданов

Снимка: БТА

От "Величие" не очертаха приоритети, а рецитираха стих за предателството и героите

Виктория Василева от "Величие" предпочете да не произнася реч, а да рецитира. "Винаги започваме мандатите на Народното събрание с програмни речи, в които даваме обещания, които никога на изпълняваме. В тези речи правим заклинания, които на следващия ден забравяме", каза тя. Бившата депутатка от ИТН, сега в редиците на "Величие", застана на трибуната само за да произнесе стих от стихотворение от Дамян Дамянов, посветено на предателите и на героите на България.

И все упорито се говори, че Ботев бил от българин убит.

И българин пръв бил проговорил какъв бил Левски и къде бил скрит.

Безсмъртен, казват, бил Димитър Общи.

Пак го срещам днес незнайно где.

И се плаша, че може и мен да предаде.

Българио, родино, майко моя!

Прекръствам те с един разпятен кръст.

И пак те питам с ужас неспокоен:

Как можеш и мръсника, и героя да раждаш из едната своя плът?

"Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници, или герои, зависи единствено от нас", лаконична беше Виктория Василева. Така от партията запазиха в тайна и приоритетите си, и посланията и намеренията си за първото си участие в институционалната политика.

Виктория Василева

Снимка: БТА

Лидерът на новата й партия Николай Марков пък закъсня с цели двайсетина минути за депутатската клетва и квесторите го поканиха първоначално да излезе навън. Той обясни пред медиите, че си имал причина да закъснее и допълнително ще положи клетвата. Днес обаче не можа да участва в никакво гласуване.

Снимка: Булфото

Затова пък Христо Иванов, който заяви, че няма да става депутат, не подаде заявление за отказ в срок и се наложи да се закълне днес, а после обеща да подаде оставката си като народен представител и след края на заседанието го направи.

Веднага след политическите речи започна изборът на председател на парламента. От името на ИТН Тошко Йорданов предложи да бъде избран кандидатът, който ще получи повече от половината гласове на присъстващите народни представители.

Президентът, вицепрезидентът и служебният кабинет присъстваха на тържественото заседание на НС

Снимка: БТА

Четири кандидатури за председател на парламента - издигнаха ги ГЕРБ, "Възраждане", ИТН и "Величие"

ГЕРБ-СДС направи и официално вече предложението си юристката Рая Назарян да оглави Народното събрание. В залата беше издигната и втора номинация - тази на юриста от "Възраждане" Петър Петров. ИТН също излезе със своя кандидатура и предложи председател на НС да стане Силви Кирилов, който води и тържественото заседание в ролята си на доайен по възраст сред депутатите. От "Величие" предложиха проф. Юлияна Матеева, също юрист, обяви номинацията й Виктория Василева.

В залата са бивши председатели на парламента

Снимка: БТА

На откриването на юбилейния парламент присъстваха президентът и вицепрезидентът, служебният кабинет, дипломатическият корпус, представителите на вероизповеданията в страната, бивши председатели на Народното събрание и гости от различни държавни институции, които чуха политическите заявки на новоизбраните политически сили, но и станаха свидетели на трудния старт на 50-ото НС.

Секретарят на президента Крум Зарков, бившият служебен премиер Гълъб Донев, шефката на ЦИК Камелия Нейкова и началникът на отбраната Емил Ефтимов

Снимка: Булфото

"Ще бъде трудно", обобщи впечатлението си на тръгване от парламента президентът Румен Радев, който дойде и си отиде пеш. Този път той не произнесе реч за началото на новия парламент. "За последните 3 години се обърнах към НС и призовах - и за ефективни реформи, и за устойчиво развитие на социално-икономическите процеси, за сигурност, образование. Всичко вече е изговорено. Време е за действие", обясни пред медиите Радев, придружаван от вицепрезидента Илияна Йотова. 

Румен Радев и Илияна Йотова

Снимка: Булфото