Преговарящите от страна на Украйна и на Европейския съюз са постигнали съгласие по текста на споразумението си за сигурност, което ще бъде подписано в близко бъдеще, предаде Укринформ, като се позова на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

"Делегациите по преговорите на Украйна и ЕС са готови с окончателния текст по споразумението за сигурност и постигнаха съгласие за подписването му в близко бъдеще", се казва в изявлението на президентската канцелария.

Украйна вече има няколко такива споразумения, които предвиждат финансова и военна помощ за следващите години, но не е и гаранции за сигурност. 

Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън подписаха на 13 юни в италианския курорт Борго Еняция, в кулоарите на срещата на върха на Г-7, двустранно споразумение за сигурност със срок от десет години. В същия ден Зеленски подписа аналогично споразумение и с японския премиер Фумио Кишида.

По-рано Киев сключи подобни споразумения с Великобритания, Германия, Франция, Швеция. 

Наскоро Зеленски съобщи, че се подготвя ново споразумение с Германия, "за допълнителни мерки за подкрепа".

Във финалния кръг на преговорите между Украйна и ЕС са участвали заместник-началникът на канцеларията на президента - Игор Жовква (съветник на Зеленски по външната политика) и заместник генералния секретар на Европейската служба за външни дейности (ЕСВД) по въпросите на мира, сигурността и отбраната Шарл Фрис.

Споразумението за сигурност между Украйна и ЕС ще бъде сключено съгласно общата декларация в подкрепа на Украйна, която ЕС и страните от Г-7 одобриха в литовската столица Вилнюс на 12 юли 2023 г., посочват от канцеларията на Зеленски.