Градушка нанесе сериозни материални щети в Асеновград през уикенда. Стотици са пострадалите автомобили, не малко са щетите и по земеделската продукция в някои от селата край Асеновград.


Всичко това се случи на фона на два противоградни полигона в близост до града. Хората си задават въпроса защо не са изстреляни ракети.

От командния център в Поповица обясниха пред БНТ, че още в първата минута е направена стрелба срещу градоносния облак, но веднага след това е получена забрана за стрелба от централния диспечерски сектор.

"Повече от 40 минути ние не въздействаме върху градоносната клетка, обясни Никола Ковачев, директор на регионалната структура за борба с градушките. - За тези минути градовата клетка нараства и валежът става колкото орех."

Причината за забраната е, че от близкото летище край Крумово трябва да излети самолет и затова няма как да бъде осъществена стрелба.

"В последните години заради близките летища Чешнегирово и Крумово тези забрани стават все по-чести и започват да ни пречат", обясни Ковачев.