Над 1000 демонстранти нападнаха супермаркет на "Карфур Бразилия" в южния бразилски град Порто Алегре, след като охранители пребиха до смърт чернокож мъж в магазина, предаде Ройтерс.

Убийството, което предизвика протести в цяла Бразилия, станало в четвъртък вечерта, след като служителка в магазина повикала охраната, защото мъжът заплашвал да я нападне, съобщи телевизионният канал "Глобо нюз", като се позова на военната полиция в щата Рио Гранде до Сул.

Всички снимки вижте тук >>

В социалните мрежи бяха публикувани любителски кадри от побоя и с отдаване на почит на чернокожата жертва. Местни медии съобщиха, цитирайки бащата на починалия, че той е 40-годишният Жоао Алберто Силвейра Фрейтас.

Според новинарския портал "G1" първоначалният анализ на криминалистите показва, че причината за смъртта може да е била задушаване.

Снимка: БТА/АП

Бразилският клон на френската верига "Карфур" заяви вчера, че дълбоко съжалява за случилото се, което нарече жестока смърт, и добави, че веднага е предприел стъпки на виновните да бъде потърсена наказателна отговорност. Договорът с охранителната фирма е прекратен, служителят, управлявал магазина към момента на случилото се, ще бъде уволнен, а самият магазин ще бъде затворен в знак на уважение, каза компанията.

В поредица съобщения в Туитър, написани на португалски, президентът на "Карфур" Александър Бомпар нарече публикуваните в социалните мрежи кадри "непоносими". "Незабавно са взети мерки от "Карфур Бразилия", по-специално към съответната охранителна фирма. Тези мерки не са достатъчни. Моите ценности и ценностите на "Карфур" не позволяват расизъм и насилие", написа Бомпар. Той поиска цялостна проверка на обучението на служителите и доставчиците по отношение на сигурността, многообразието и толерантността.

Снимка: БТА/АП

В Порто Алегре протестиращи раздаваха стикери с логото на "Карфур", изцапано с кръв, и призоваваха за бойкот на веригата. Те държаха транспарант, на който на португалски пишеше "Животът на чернокожите има значение", и плакати, призоваващи за справедливост за Бето, какъвто е бил прякорът на жертвата.

Снимка: БТА/АП

Вечерта протестът прерасна в насилие, след като демонстрантите чупиха прозорци и автомобили за доставка на паркинга на магазина. Очевидец заяви пред Ройтерс, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.

Снимка: БТА/АП

В Сао Паоло десетки протестиращи изпочупиха витрините на магазин на "Карфур" с камъни, изкъртиха входните му врати и щурмуваха сградата, разхвърляйки стоките по пода, след което се разпръснаха. В Рио де Жанейро около 200 скандиращи демонстранти също се събраха пред магазин на "Карфур".

Снимка: БТА/АП

В много части на Бразилия датата 20 ноември се отбелязва като Ден чернокожото самосъзнание. Бразилците смятат страната си за за хармонична "расова демокрация", а крайнодесният президент Жаир Болсонаро отрича в Бразилия да има расизъм. Но влиянието на робството, което е премахнато през 1899 г., все още e очевидно, отбелязва ДПА.

Снимка: БТА/АП

Чернокожите бразилци е почти три пъти по-вероятно да станат жертва на убийство, показват правителствени данни от 2019 г. "На културата на омраза и расизъм трябва да се противодейства още в зародиш и тези, които проповядват омраза и расизъм, трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона", написа в Туитър председателят на долната камара на бразилския Конгрес Родриго Мая.