Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери в телефонен разговор сваления от власт президент на Нигер Мохамед Базум, че САЩ ще работят, за да осигурят пълното възстановяване на конституционния ред след военния преврат в страната.

Това предаде Ройтерс, като се позовава на изявление на американския Държавен департамент.

Според изявлението Блинкън е разговарял също и с френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона относно усилията за възстановяване на конституционния ред в Нигер, съобщи ведомството.

Какво е съотношението на чуждите военни сили в Нигер? Отговор на този въпрос дава справка на агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Нигер е ключов съюзник на западните държави в борбата срещу ислямистките бунтовници в полупустинния регион Сахел в Западна Африка. Броят на чуждите войски в държавата се увеличи през последните две години след превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, които влошиха отношенията между страните и техните западни съюзници.

Франция

Франция разполага с между 1000 и 1500 военнослужещи в Нигер, които разполагат въздушна подкрепа от безпилотни летателни апарати и военни самолети. В продължение на десетилетие Франция разполагаше с войски за борба с бунтовниците в Западна Африка, но се насочи към Нигер, където базира по-голямата част от силите си след превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, съответно през 2021 г. и 2022 г.

Франция твърди, че ролята на нейните войски е единствено да подкрепят армията на Нигер, когато местните сили вземат решение за операции в граничните райони, свързващи Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Съединените щати

В Нигер, където американските военни разполагат с две бази, има около 1100 американски военнослужещи. През 2017 г. правителството на Нигер одобри използването на въоръжени американски безпилотни летателни апарати за нанасяне на удари по бойци.

Не е ясно обаче каква сума са отпуснали САЩ като помощ в областта на сигурността. През 2021 г. посолството на САЩ в Ниамей заяви, че от 2012 г. насам Пентагонът и Държавният департамент са предоставили на Нигер над 500 милиона долара за оборудване и обучение.

Италия

По данни на министерството на отбраната на Италия в Нигер има около 300 италиански войници.

Европейски съюз

Европейският съюз разполага с 50-100 военнослужещи на тригодишна мисия за военно обучение, която блокът организира в Нигер през декември, за да помогне на страната да подобри логистиката и инфраструктурата си. През април Германия заяви, че ще изпрати до 60 военнослужещи за мисията.