Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който си остава активен въпреки неуспешния му опит за бунт срещу висшето руско военно ръководство в края на юни, похвали нигерския военен преврат. Той определи това като добра новина и предложи услугите на своите бойци, за да възстановят и пазят реда в африканската държава, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В аудиопослание в канали в приложението "Телеграм", свързвани с "Вагнер", гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин, не говори за евентуална роля на "Вагнер" в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение на Нигер от западните колонизатори.

"Случилото се в Нигер не е нищо друго освен борбата на народа с колонизаторите, с онези колонизатори, които се опитват да пробутат техните правила на живот на нигерците, както и да наложат своите условия", казва говорещият и допълва, че тези колонизатори се опитват да запазят Африка и наложените от тях правила и условия там в състоянието, в което са били те отпреди стотици години.

Ройтерс не е в състояние да потвърди дали гласът от аудиопосланието е действително този на ръководителя на "Вагнер".

Говорещият в записа определя преврата в Нигер като спечелване на независимост за народа на тази страна. "Останалото ще зависи несъмнено от гражданите на Нигер и от това колко ефективно ще бъде управлението там", допълва той. "Но основното е, че те се отърваха от колонизаторите", се допълва в съобщението.

В същото време Европейският съюз заплаши да преустанови всякаква бюджетна подкрепа за Нигер след извършения преврат.

"Всяко скъсване с конституционния ред ще има последици върху сътрудничеството между ЕС и Нигер, в това число и незабавно преустановяване на всякаква бюджетна подкрепа", предупреди дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. Той определи свалянето на нигерския президент Мохамед Базум от власт като "сериозно накърняване на стабилността и демокрацията на Нигер".