Генерал Абдурахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е новият ръководител на Националния съвет за съхранение на отечеството - хунтата, свалила от власт президента на Нигер Мохамед Базум, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е третият преврат в африканска държава за последните три години. Евролидери очаквано поискаха възстановяване на демократично избрания държавен глава. Но пък оставащия активен с позициите си Пригожин определи случилото се в Нигер като победа на борбата на народа с колонизаторите. 

Генерал Чиани досега беше началник на президентската гвардия. Днес той оправда военния преврат, извършен в Нигер, с влошаване на ситуацията със сигурността в страната, където действат джихадистки групировки.

Чиани добави, че при управлението на Базум се е говорело, че всичко в страната е наред, а всъщност суровата реалност е съвсем друга. В Нигер има смърт, има хора, принудени заради джихадисткото насилие да напуснат домовете си, има унижения и гняв, допълни генералът.

Според него подходът, възприет от досегашните власти за гарантиране на сигурността в Нигер, не е позволил страната да стане по-сигурна въпреки тежките саможертви на нигерците и ценната подкрепа на външните партньори на страната.

Франс прес отбелязва, че генерал Чиани е бил назначен начело на президентската гвардия през 2011 г. при президента Исуфу Махамаду, предшественик на Базум.

Чиани не присъстваше на речта на пучистите по националната телевизия, в която те обявиха в сряда вечерта, че извършват преврат. Той беше представен по време на нея от заместника си полковник Иброх Абаду Башару.

Сваленият държавен глава е държан от сряда сутринта в президентски дворец. Там той се намира в частната си резиденция.

Преврат в трета африканска страна за три години

Сред Мали и Буркина Фасо, Нигер, който е съюзник на западните страни, става третата страна от региона на Сахел, която е обхваната от насилие на джихадистки групи, свързани с Ислямска държава и Ал Каида, в която се извършва държавен преврат от 2020 г. насам, отбелязва Франс прес.

Икономическата общност на западноафриканските държави - главният регионален блок на Западна Африка - се събира в понеделник на извънредна среща на върха в нигерийската столица Абуджа заради военния преврат в Нигер, предаде Ройтерс.

ЕС настоя за връщане на конституционния ред

Европейският съюз заплаши да преустанови всякаква бюджетна подкрепа за Нигер след извършения преврат в тази страна, предаде Франс прес, като се позова на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

"Всяко скъсване с конституционния ред ще има последици върху сътрудничеството между ЕС и Нигер, в това число и незабавно преустановяване на всякаква бюджетна подкрепа", предупреди Борел. Той определи свалянето на нигерския президент Мохамед Базум от власт като "сериозно накърняване на стабилността и демокрацията на Нигер".

"Повтаряме с възможно най-твърди думи ясните искания на международната общност, която призовава за незабавно връщане на конституционния ред и на демократично избраната гражданска власт в Нигер", се казва в изявлението на френското Министерство на външните работи, което бе разпространено, след като нигерският генерал Чиани се обяви за нов лидер на Нигер.

Ситуацията с преврата в Нигер още е неясна и участниците в него все още имат време да се вслушат в призивите на международната общност и да върнат на власт законния президент на страната, заяви днес пред журналисти френската външна министърка Катрин Колона, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Ако ме чувате да говоря за опит за държавен преврат, това е защото не смятаме, че ситуацията е стигнала до развръзката си", каза Колона, цитирана от френски медии.

Президентът Еманюел Макрон каза, че "този държавен преврат е напълно нелегитимен и изключително опасен за нигерците, за Нигер и за целия регион". "По тази причина призоваваме за освобождаване на президента Базум и за възстановяване на конституционния ред."

Има ли пръст Пригожин в преврата

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който си остава активен въпреки неуспешния му опит за бунт срещу висшето руско военно ръководство в края на юни, похвали нигерския военен преврат. Той определи това като добра новина и предложи услугите на своите бойци, за да възстановят и пазят реда в африканската държава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В аудиопослание в канали в приложението "Телеграм", свързвани с "Вагнер", гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин, не говори за евентуална роля на "Вагнер" в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение на Нигер от западните колонизатори.

"Случилото се в Нигер не е нищо друго освен борбата на народа с колонизаторите, с онези колонизатори, които се опитват да пробутат техните правила на живот на нигерците, както и да наложат своите условия", казва говорещият и допълва, че тези колонизатори се опитват да запазят Африка и наложените от тях правила и условия там в състоянието, в което са били те отпреди стотици години.

Ройтерс не е в състояние да потвърди дали гласът от аудиопосланието е действително този на ръководителя на "Вагнер".

Говорещият в записа определя преврата в Нигер като спечелване на независимост за народа на тази страна. "Останалото ще зависи несъмнено от гражданите на Нигер и от това колко ефективно ще бъде управлението там", допълва той. "Но основното е, че те се отърваха от колонизаторите", се допълва в съобщението.