Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман, цитиран от агенциите и БТА.

"Решихме да сложим край на режима, който познавате, заради влошаването на ситуацията със сигурността и лошото управление", каза Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери. "Всички институции временно прекратяват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ нареждане."

Военните предупредиха да не се предприемат никакви чуждестранни интервенции и добавиха, че ще гарантират личната неприкосновеност на Базум.

Абдраман каза, че говори от името на Национален съвет за защита на родината. Засега не е ясно дали той и другите офицери от телевизионното обръщение говорят от името на цялата армия.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми пореден преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г., може да усложни усилията на Запада да помогне на страните от региона на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадисткия екстремизъм, който през последните десетина години излезе от границите на Мали и се разпространи и на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Поддръжници на нигерския президент Мохамед Базум демонстрират в негова подкрепа в Ниамей, Нигер

Снимка: БТА/АР

Нигер, бивша френска колония без излаз на море, се превърна в ключов съюзник в борбата с екстремизма за западните сили, които в момента се сблъскват с все по-голяма враждебност от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо.

Нигер е и важен съюзник на ЕС в борбата с незаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.

Миналата година Франция прехвърли в Нигер войски от Мали, след като отношенията на Париж с временната власт в Бамако се изостриха. Поради подобно напрежение в двустранните връзки Франция изтегли и специалните си сили от Буркина Фасо.

Избирането на Базум беше първото демократично предаване на властта в държава, преживяла четири преврата, откакто получава независимостта си от Франция през 1960 г.

САЩ казват, че от 2012 г. са похарчили около 500 милиона долара за подпомагане на нигерските сили за сигурност. През април Германия обяви, че ще участва в тригодишна европейска военна мисия за подобряване на способностите на армията на Нигер.

"Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, САЩ и ЕС ресурс за региона, отиде именно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност", каза пред Ройтерс Улф Лесинг, ръководител за сахелската програма на германската политическа фондация "Конрад Аденауер".

Той заяви, че всеки преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер.

Телевизионното обръщение на военните беше направено само няколко часа след като военнослужещи от президентската гвардия блокираха президентския дворец в нигерската столица Ниамей, където задържаха президента и семейството му. В ръцете на метежниците е и вътрешният министър, отбелязват агенциите.

Преди това канцеларията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи, че ръководителят на световната организация е разговарял по телефона с Базум.

"По-рано днес Гутериш проведе телефонен разговор с Мохамед Базум. В него той му изрази пълната си подкрепа и солидарност с президента на Нигер", заявиха в Туитър от канцеларията на генералния секретар.

Твърдата си подкрепа за Базум и демокрацията в Нигер обяви и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който настоя за незабавното освобождаване на президента, след като също е разговарял с него по телефона. Американският дипломат номер едно посочи, че бъдещето на партньорството между Вашингтон и Ниамей в сферата на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се управлява демократично.

"Дали това на практика е преврат или не, не мога да кажа, нека юристите да се произнесат, но несъмнено всичко това представлява опит за силово завземане на властта и нарушаване на конституцията", каза Блинкън на пресконференция в новозеландската столица Уелингтън.

Великобритания осъди всякакви опити за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че внимателно следи събитията в столицата на западноафриканската държава.

Метежа на военните в Нигер осъдиха още Франция, ЕС, регионалната организация ЕКОВАС и Африканският съюз.