Бивша риалити звезда, асистентка на илюзионист, заклет привърженик на Брекзит. Това е Пени Мордаунт - първата жена министър на отбраната на Великобритания. 46-годишната дама сменя уволнения от премиера Тереза Мей - Гавин Уилямсън.

Това е пост, който изглежда по-подходящ за нея, отколкото предишната ѝ работа като министър по международно развитие, коментира британският "Гардиън".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мордаунт също така е министър за жените и равенството, който пост тя ще запази. В тази си роля тя се противопостави на "глобалния старт" на Доналд Тръмп, който премахва американската помощ за здравни благотворителни организации на жените, участващи в семейното планиране.

Пени Мордаунт е дъщеря на бивш парашутист от армията. Кръстена е на фрегатата "Пенелопи", взела дейно участие в разгрома на аржентинските ВМС във войната за Фолклендските острови. Това разкри самата Мордаунт в реч пред парламента през юни 2010 година.

Тя многократно е обръщала внимание на трудностите да бъде жена в британската армия. Пени Мордаунт е младши лейтенант от кралския флот, в момента в резерва. В речта през 2014 година, преди речта на кралицата, Мордаунт призова въоръжените сили да станат по-достъпни, като подчерта собственото си обучение.

Новият военен министър стана популярна и след участието си в тв шоуто Splash!, а хонорара си от 10 000 паунда дари за благотворителност. Минути след като зае държавническия пост, видео с нейно тв участие превзе социалните мрежи. Кадрите показват как Мордаунт опитва скок от трамплин, а резултатът е повече от комичен. 

Снимка: Скрийншот/dailymail/ITV