Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън бе уволнен след разследване във връзка с изтекла информация от тайно правителствено заседание, посветено на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", съобщи Асошиейтед прес.

Службата на Тереза Мей каза, че министър-председателката е "загубила доверие" в Уилямсън.

Според Даунинг стрийт решението за уволнението му е било взето въз основа на разследване на обстоятелствата, при които без позволение е била разкрита информация от среща на Съвета за национална сигурност.

Разследването започна миналата седмица, след като вестници съобщиха, че съветът се е съгласил да позволи на "Хуавей" да участва в някои аспекти от изграждането на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение (5G).

Правителството казва, че не е било взимано решение по този въпрос.

Същевременно Гавин Уилямсън отрече да има каквато и да било роля в изтичането на информация за китайската компания "Хуавей", предаде Ройтерс.

"Съжалявам, че смятате, че неотдавнашното изтичане на информация от Съвета за национална сигурност е тръгнало от моето министерство. Категорично смятам, че не е така", написа той в писмо до Мей, което публикува в "Туитър".

"Твърдо отричам да съм бил замесен по какъвто и да е начин в изтичането и съм уверен, че подробно и официално разследване ще покаже, че съм прав", добави той.