САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува, заяви американският президент Джо Байдън, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос дали САЩ имат ангажимент по отношение на отбраната на Тайван, Байдън заяви, че Съединените щати биха се притекли на помощ на Тайван, който се оплаква от засилващ се военен и политически натиск от страна на Пекин да приеме китайския суверенитет.

Байдън заяви, че хората не бива да имат съмнения по отношение на военната мощ на Вашингтон, тъй като "Китай, Русия и всички останали по света знаят, че ние разполагаме с най-могъщата армия в човешката история".

Междувременно Военноморските сили и сухопътните войски на САЩ извършиха три изпитания на прототипи на компоненти от програмите си за хиперзвукови оръжия,които Пентагонът обяви за успешни.

"Не искам Студена война с Китай. Искам само Китай да разбере, че ние няма да отстъпим и няма да променим възгледите си", каза още американският президент.

Военното напрежение между Тайван и Китай достигна връхната си точка за последните 40 години, заяви този месец тайванският министър на отбраната, според когото Китай е способен да организира цялостна инвазия на Тайван до 2025 г.

Наскоро китайската военна авиация извърши рекорден брой нахлувания във въздушното пространство на Тайван.

Китай възприема Тайван като една от своите провинции, като често заплашва, че ще прибегне до сила, ако островът официално обяви независимост. Тайван на свой ред казва, че е независима страна и че ще защитава свободите си и демократичната си политическа система.

Според Китай, Тайван е най-чувствителният и важен въпрос в отношенията му със САЩ.

Съединените щати от 1979 г. признават Китайската народна република, но паралелно с това американският Конгрес налага политиката на предоставяне на оръжия на Тайван за самоотбрана. Една балансирана позиция, която съхранява мира. Съществува обаче риск някое недоразумение да прерасне в конфликт. Шон Тандън от Франс прес цитира началника на американския генерален щаб Марк Мили, който наскоро призна, че се е обадил на началника на генералния щаб на Китай, по време на хаотичния завършек на мандата на Доналд Тръмп, за да увери китайската страна, че американският президент няма намерение да я атакува.

Джейк Съливан, съветникът на американския президент Джо Байдън, на въпрос, зададен му неотдавна от Би Би Си, дали САЩ са готови да се намесят военно, за да защитят Тайван, отговори: "Сега ще се опитаме да направим така, че това никога да не става необходимо."