Обрат в един от най-големите дипломатически скандали от последните години. След почти 3 години домашен арест в Канада дъщерята на китайския технологичен гигант "Хуауей" и главна финансова директорка на компанията се върна в родината си. Тя беше освободена, след като американските власти оттеглиха искането си за нейното екстрадиране. Няколко часа по-късно Китай обяви, че пуска на свобода двама канадци, обвинени в шпионаж.

Китайските държавни медии приветстваха завръщането в родината на финансовата директорка на телекомуникационния гигант Хуавей, Мън Ванчжоу, след повече от 1000 дни домашен арест в Канада по определени от тях като безпочвени обвинения в банкова измама, предаде Ройтерс.

Те обаче запазиха мълчание за Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, двамата канадци, освободени от китайския арест очевидно на реципрочна основа от страна на Пекин.

Китайската централна телевизия разпространи изявление на финансовия директор на Хуавей, написано, докато самолетът й летял над Северния полюс, за да избегне въздушното пространство на САЩ.

В него Мън каза, че "очите й се просълзяват", докато приближава "прегръдката на великата родина".

"Без силна родина нямаше да имам свободата, която имам днес", добави тя.

Мън беше арестувана през декември 2018 г. във Ванкувър, след като съд в Ню Йорк издаде заповед да бъде задържана за опит за прикриване на действия на свързани с Хуавей компании за продажба на оборудване на Иран в нарушение на американските санкции. След над двегодишни съдебни битки накрая вчера й беше позволено да напусне Канада и да замине за Китай. Това стана след споразумение с американската прокуратура.

Според споразумението с американските власти, ако тя не го нарушава, обвиненията срещу нея ще отпаднат в края на 2022-ра. Тя получи разрешението на Вашингтон веднага да се върне в родината си.

Мън е признала, че е заблуждавала банка за бизнеса на компанията си с Иран, с което са били нарушени санкциите срещу Техеран.

Няколко часа по-късно канадците Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, задържани само дни след ареста на Мън, също бяха освободени, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо.

Днес държавната осведомителна агенция Синхуа официално призна, че арестът на Мън е приключил, и отдаде това на "непрестанните усилия на китайското правителство".

Ху Сицзин, главен редактор на близкия до управляващата Китайска комунистическа партия таблоид "Глобал таймс", написа в Туитър, че в резултат на "болезнените три години" за Мън "международните отношения са изпаднали в хаос".

"Произволното задържане на китайци не е позволено", добави той.

Нито Ху, нито други медии обаче не споменаха за освобождаването на Ковриг и Спавър, а реакциите в китайския аналог на Туитър социалната мрежа Вейбо са малко и само между другото.

Външното министерство също отказа да коментира публично.

Китай преди това отрече да участва в "заложническа дипломация" и настоя, че задържането на двамата канадци не е свързано по никакъв начин с процедурата за екстрадиция на Мън.

Спавър беше обвинен, че е предавал снимки с военно оборудване на Ковриг, и през август беше осъден на 11 години затвор. Ковриг беше в очакване на присъда.

Мън Уанджоу е известна още като Сабрина Мън и Кати Мън. Тя е по-голямата дъщеря на основателя на "Хуауей" - милиардера Рен Женгфей. В компанията на баща си работи от 1999г. От 2011г. става финансов директор. Няколко месеца преди да бъде арестувана през 2018 г. е издигната до заместник-председател на китайския технологичен гигант.