Източният фланг на НАТО е предна отбранителна линия, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън на среща на високо равнище на държавите от Букурещката деветка (Б9) във Варшава, на която присъства и българският държавен глава Румен Радев. 

Президентът на САЩ се срещна днес с лидерите на страните от източния фланг на НАТО, за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало, след като Русия преустанови участието си в знаковия договор за контрол на ядрените оръжия "Нов СТАРТ". "Това е голяма грешка", каза Байдън за решението, обявено вчера от руския президент Владимир Путин.

"Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана", обърна се към участниците в срещата американският президент. "Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света", каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката девятка.

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия, припомня БТА.

Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Белият дом: Пред съюзниците от източния фланг Байдън потвърди отново твърдия ангажимент на САЩ към член 5 от учредителния договор на НАТО

Пред съюзниците от източния фланг президентът на САЩ Джо Байдън днес потвърди отново твърдия ангажимент на страната си към член 5 от учредителния договор на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

Полският президент Анджей Дуда предложи на Байдън да засили американското военно присъствие в Полша, като разположи там военна техника и оръжие.

"Обърнах се към президента Джо Байдън (с предложение - бел. ред.) американската армия да премести на определените за тази цел на територията на Полша места своя военна техника, свое оръжие, за да засили потенциала на американското присъствие", каза Дуда. Полският президент подчерта, че това предложение е получило "голямо внимание".

В отговор на въпрос дали Байдън е направил някакви конкретни обещания или декларации за увеличаване на американското военно присъствие в Полша, Дуда каза, че не очаква такава бърза реакция. По думите на полския президент, Байдън трябва да обсъди този въпрос с американските военни. Дуда заяви още, че изпращането на военно оборудване в Полша е по-лесно от разполагането на военнослужещи, предаде Ройтерс. По думите на полския президент, ако има решение за предоставяне на изтребители на Украйна, Полша първо ще изпрати съветски изтребители МиГ.

Литовският президент Гитанас Науседа каза, че е предложил на американския си колега да разположи реактивни системи за залпов огън "Хаймарс", щурмови хеликоптери и системи за наблюдение на въздушното пространство в балтийските държави.

 Радев: Нуждаем се не само от стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това

Българският президент Румен Радев също участва в срещата на върха на страните от формата Б9 във Варшава.

"Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти". Това заяви държавният глава по време на участието си в срещата на върха. Във формата за политически диалог, който обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Радев подчерта, че продължаващата война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа. "Конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата. От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, включително и новата архитектурата за сигурност, която ще влияе върху нашето бъдеще.

Чл. 5 от Северноатлантическия договор гарантира сигурността на държавите членки на НАТО, но влошената среда за сигурност изисква и реални действия за укрепване на националния отбранителен капацитет на отделните страни, който да допринася за общата сигурност", подчерта още Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че България оказва в рамките на своите възможности подкрепа за Украйна и ще продължи да подкрепя международните усилия в търсенето на устойчиво решение на войната в Украйна.

В рамките на срещата страните от Б9 приеха съвместна декларация.