Вчера военен съд даде 35 години затвор на Манинг за разкриване на секретни документи на Уикилийкс.

Изявление на Манинг "Следващият етап от живота ми" бе прочетено от адвоката му Дейвид Кумс в популярното предаване "Today" по телевизия Ен Би Си.

25-годишният редник благодари за подкрепата през последните три години и казва, че е задължен на тези, които му писали, дарявали във фонда в негова защита или били на делото.

Като преход към следващата фаза на живота му иска всеки да знае кое е истинското му аз.

"Аз съм Челси Манинг, аз съм жена. Като се има предвид начина, по който се чувствам още от дете, искам да започна хормонална терапия, колкото може по-скоро. Надявам се да ме подкрепите в прехода", признава Манинг.

Той моли от днес да го наричат с новото му име и да използват женски род.

Редникът завършва изявлението си с "Благодаря, Челси Е. Манинг".

Очаква се той да излежи присъдата си във военния затвор Форт Левънсуърт в Канзас, където за момента не се предлага исканата от подсъдимия хормонална терапия.

"Надявам се Форт Левънсуърт да направи всичко необходимо, за да му бъде разрешен достъп тази терапия. В противен случай ще направя всичко, което зависи от мен, за да бъдат задължени да му я предоставят", заяви Кумс, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Той допълни, че не е запознат дали клиентът му би желал освен хормоналната терапия и хирургическа интервенция за смяна на пола.

Молба за помилване

По-рано адвокат Дейвид Кумс му каза, че ще подаде молба за помилване до президента на САЩ Барак Обама, тъй като смята, че "е време да се сложи край на страданията" на клиента му.

Защитникът е възмутен, че Манинг получава по-тежка присъда от насилниците на деца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В молбата до Обама, която ще бъде депозирана в началото на следващата седмица, Манинг пише:

"Ако откажете да ме помилвате, ще излежа присъдата си със съзнанието, че понякога е нужно да платиш висока цена, за да живееш в свободно общество. Исках само да помогна на хората. Когато реших да разкрия поверителна информация, го направих от любов към страната си и от чувство за дълг към другите".

Джош Ърнест, говорител на Белия дом, потвърди, че молбата ще бъде разгледана според процедурата.

Дейвид Кумс разказа, че Манинг го е утешил след произнасянето на присъдата: 

"Бяхме със сълзи на очите, включително аз, тъй като това значи много за нас, а това момче ме погледна и ми каза: "Всичко ще бъде наред, направихте всичко по силите си. Ще бъда добре, ще се справя".

Според защитника му Манинг е много силен човек с висок морал, който би постъпил отново по същия начин.

Според него бившият анализатор за разузнаването в Ирак би могъл да бъде освободен условно за добро поведение, след като излежи една трета от присъдата си.
Той подлежи на опрощаване на наказанието след 10 г., а ако му бъде отказано, ще може да подава молба за това всяка година.

Помолен да направи съпоставка със случая "Едуард Сноудън", Кумс отговори, че ако бившият сътрудник на ЦРУ му беше клиент, би му казал, че настоящата обстановка не е благоприятна за разобличители".