Гигантски надуваем балон, който изобразява президента на САЩ Доналд Тръмп като нацупено бебе с памперс, беше пуснат над британския парламент в Лондон преди очаквания най-голям протест в британската столица срещу чуждестранен лидер. Високият шест метра балон полетя над площада пред парламента в час, когато се очаква Тръмп да води разговори с напускащата поста си премиер на Великобритания Тереза Мей близо до Даунинг стрийт.

Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха вчера на тридневна държавна визита - съпроводено с пищност събитие, което включи банкет в Бъкингамския дворец снощи.

"Изпращаме много ясно послание за солидарност към засегнатите от жалката му политика и казваме високо и ясно, че американският президент не заслужава тържествено посрещане", каза Аджуб Фараджи, един от организаторите на проявата с балона, цитиран Андрю Макаскил от Ройтерс, на когото се позова БТА.

В центъра на Лондон лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия ще се присъедини към десетките хиляди протестиращи в "Карнавал на съпротивата" в израз на несъгласие с президента на САЩ.

Джереми Корбин, който ще говори на демонстрацията, след като не отиде на снощния банкет в Бъкингамския дворец, каза, че това е "възможност да се покаже солидарност с онези, които той атакува в Америка, по света и в собствената ни страна".

Сред участниците ще бъдат природозащитници, активисти срещу расизма и защитници на правата на жените.

Полицията ще затвори улицата, водеща до Даунинг стрийт - където ще се провежда срещата между Тереза Мей и Тръмп, за да защити президента и семейството му.

Във Великобритания наложената от Тръмп забрана за пътуване до САЩ на гражданите на няколко предимно мюсюлмански страни, решението да изтегли Америка от глобалното споразумение за климата и критиката му към британски политици допринесоха за мобилизиране на съпротива срещу него, отбелязва Андрю Макаскил.

Балонът се издигна над парламента

Снимка: AP/БТА

Държавната вечеря, дадена в чест на президента, беше бойкотирана от няколко депутати, включително от лидера на британските Либерални демократи, от Корбин и от други високопоставени представители на лейбъристите.

Протестиращ вдига бебето си, редом до "бебето" Тръмп

Снимка: AP/БТА

Привържениците на американския президент казаха, че е обидно да се бойкотира лидерът на най-близкия съюзник на Великобритания. Но демонстрантите получиха тактическа подкрепа от лондонския кмет Садик Хан, който нееднократно е влизал в полемика с президента и който даде разрешение за пускането на балона.

Тръмп нарече кмета "пълен неудачник" малко преди да пристигне във Великобритания и в миналото го е обвинявал, че не е успял да направи достатъчно, за да предотврати смъртоносните терористични атаки в Лондон.

Също в центъра на Лондон демонстранти срещу Тръмп поставиха днес огромна негова скулптура, която го изобразява как пуска текстове в Туитър, седнал на златна тоалетна чиния, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Американският активист срещу Тръмп Дон Лесъм е разположил 5-метрова "мейд ин Чайна" роботизирана скулптура "Дъмп Тръмп" (Dump Trump) на площад Трафалгар, където демонстрантите се събират от рано сутринта. Роботизираният Тръмп пише туитове, докато повтаря емблематични фрази на американския президент като "Вие сте фалшиви новини" и "Аз съм много стабилен гений".