Като президент на САЩ и собственик на огромна бизнес империя, Доналд Тръмп може би е човекът -фактор - един от най-влиятелните, живели някога. Въпреки това е възприеман като по-скоро е противоречива, дори ръбата личност, а към него са насочени доста стрели от различни ъгли. Съобщението за визитата му във Великобритания провокира както вълнение, така и гняв и обещания за протести. Протести много по-големи от онези при последното му посещение на Острова. Въпреки че Доналд Тръмп е най-богатият президент, той определено не е най-одобряваният. Като следствие на масовите критики по негов адрес и множество засегнати интереси, прибавяйки демонстративните му изказвания – безпрецедентни, емоционални и дори обидни в някои случаи, администрацията, тайните служи и местната полиция са впрегнали съвместните си усилия да го опазят недосегаем и най-вече жив по време на тридневната му визита на Острова от понеделник до сряда.

Ето и 10 от задействаните мерки:

10. Кортежът

Конвой от специално приспособени превозни средства, готови да отговорят на всяка една нужда на президента при придвижването. Колоната надвишава над 20 превозни средства, а нито едно от тях не е длъжно да спира на червено. Конвоят е предвождан от полицейски коли, линейки, помощници, лекари, пресекипи агенти на тайните служби. Активирани са всякакви видове електронна защита за контрол и противодействие, разузнаване и сателитна комуникация. В допълнение, в края на конвоя има отцепки – специални МПС-та, имащи за цел да пазят гърба на върволицата и най-вече – разбира се, че лимузината на Тръмп.

9. Звяра

И Звяра е на нокти! Това е познатия Кадилак 1 – бронирана, дизелова лимузина, ползвана и от предшественика на Тръмп – Барак Обама. Снабдена с всякакви екстри, тя надминава очакванията за едрогабаритна лимузина. Тежи около 9 тона заради обширната броня, стоманата и бронираните прозорци. Казват, че колата разполага с гранатомети със сълзотворен газ и специални компонентни за нощно виждане. Освен това има вграден сателитен телефон, медикаменти и дори запаси от собствената кръв на президента. С други думи – Звяра не може да бъде приклещен, добавяйки към екстрите подсилени стоманени джанти, които позволяват автомобила да се кара дори с плоски гуми. Въпреки това има едно слабо място – рампите.

8. „Ядреното куфарче”

 За да подсигури себе си и страната си, главнокомандващият трябва да може да използва ядрения потенция по всяко време. Според „Вашингтон Пост” става дума за 20-килограмов куфар, който крие ядрените тайни на САЩ и осигурява контрол върху повече от 4000 бойни глави. За него се заговори още когато американският президент встъпи в длъжност. Малко преди церемонията са му били връчените кодовете за активирането му. Само с въвеждането на кодовете куфарчето може да активира ядрения арсенал на САЩ и да доведе до смъртта на милиони само за час. Освен „златните кодове” президентът разполага и с пластмасова карта, известна като бисквита.

7. Хиляда души антураж 

За визитата си Тръмп се е обградил с хиляда приближени, 150 души от които от тайните служби. Според Мат Хорли, 750 стаи са отцепени в Бъкингамския дворец. Тази година, заедно с останалите ангажименти покрай визитата, Тръмп ще може да се наслади и на държавен банкет в балната зала на двреца.

6. Хиляди полицаи от цялата страна

Мащабна полицейска организация за безопасността на американския президент се разгръща като обръч около кортежа и терена, по който се движи Тръмп. Британските власти не щадят средства, за да подсигурят госта си. До голяма степен влияние върху нея оказва коалицията „Спрете Тръмп” и „Да застанем срещу Тръмп” – коалиция, която се очаква да вдигне граждани на протест по време на визитата. И докато миналата година мерките за сигурност струваха около 17 милиона долара полицейски разходи, тази година се смята, че цифрата ще достигне близо 23 милиона.

5. „Балонът”

Балонът на сигурността или иначе казано „мехурът” е абстрактен начин за защита на президента. В обкръжението му се контролират всички форми на комуникация. С други думи – не може да разговаря с хора, които не са „чисти” по една или друга причина, обяснява Тара Маккелви за БиБиСи след като е имала опит в пътуването с „мехура”. Освен, че е в безопасност, президентът е откъснат от света. „Това чувство за изолация е нещо, на което Барак Обама е възроптавал до известна степен, защото ограничаваше свободата на дъщерите му”.

4. Болници нащрек

Когато президентът мръдне в някоя посока, местните болници са уведомени моментално и агенти проверяват на какво точно разстояние се намират. Трябва да са в 10-километров обсег. В най-близката травматология има и постове на спецчасти. Това до голяма степен има за цел по-скоро да увери, че всяка стъпка от придвижването на Тръмп е планирана и подсигурена независимо от ситуацията.

3. Периметър около президента

Според Джефри Робинсън, съавтор на книгата „Редом с историята: Животът на агента от тайните служби” – личната охрана на президента е разположена по три периметъра. Външният обръч е сформиран от полицията, средният – от тайните агенти, а най-близо до Тръмп е президентската охрана.

2. „Белите върхове”

Тръмп пристига с хеликоптери за придвижването му във Великобритания, наричани донякъде объркващи „белите върхове”. Президентът най-вероятно ще пътува със Сикорски ( „Морски крал”) или VH-60N („Бял ястреб). Хеликоптерът на президента обикновено е придружен от редица други летателни машини, включително и в допълнение към Орел рибар MV-22 VTOL (пригодена за вертикално излитане и кацане), „зелени върхове” – леталните средства, нещо средно между хеликоптер и самолет.

1. Еър Форс 1

С Боинг 747 Президентът Тръмп се приземи на Летище „Станстед” в понеделник. Това е специално адаптиран джъмбо джет, на борда на който има 85 телефона, които комуникират с командния център мобилно. Освен офис и място за срещи, президентът разполага с фитнес и спално помещение. Останалата част разполага с 13 седалки, на които се разполагат служителите от „балона”. Сред тях има журналисти и фотографи, които имат важната задача да предоставят информация за президента по транзитната линия и до световните медии.

Както вече споменахме по-рано, всички тези джаджи, бодигардове и хора без имена и такива с рангове, струват пари. Например цената на самолетното пътуване е около 180 хиляди долара на час. Ясно е, че като най-властния човек на планетата, президентът на САЩ получава само най-доброто от всичко.