Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп бяха посрещнати от кралица Елизабет II в първия ден от държавното им посещение във Великобритания.

Вижте снимки >>

Британската кралица поздрави Тръмп и съпругата му в рамките на церемонията по посрещането в градината на Бъкингамския дворец. Край тях бяха британският принц Чарлс и Камила - Дукесата на Корнуел.

Кралицата представи на президента и първата дама старши членове на домакинството си, а Тръмп направи същото и с висши представители от обкръжението му.

След това официалните лица влязоха в двореца за частен обяд.

Президентът на САЩ бе посрещнат с топовни салюти и почетна рота от кралски гвардейци с традиционните им шапки от меча кожа.

Мелания и Доналд Тръмп пристигнаха с Еър Форс 1 на тридневно държавно посещение по-рано днес и бяха отведени в резиденцията на американския посланик в центъра на Лондон, където са отседнали.

Тълпи от хора се събраха пред Бъкингамския дворец, където президентът и първата дама кацнаха с хеликоптер в ранния следобед.

Тръмп и съпругата му се разходиха из Уестминстърското абатство. Заедно с принц Чарлс американският президент инспектира британската кралска гвардия по време на официална церемония в градината на Бъкингамския дворец. Тръмп спря да побъбри с няколко от войниците, съобщи Си Ен Ен.

Тръмп и принц Чарлс инспектират кралската гвардия в Бъкингамския дворец

Снимка: AP/БТА

След обяда с кралица Елизабет Втора Тръмп и Мелания ще се срещне на чай с принц Чарлс и съпругата му в резиденцията им Кларънс хаус преди официалния банкет довечера, който кралицата дава в чест на високопоставените гости в двореца.

Какво ще обсъждат Тръмп и Мей

Тръмп посещава Обединеното кралство в момент, когато Тереза Мей отстъпва, за да даде път на нов лидер, след като не успя да изведе Великобритания от ЕС в поставените срокове.

Преговорите между Тръмп и Мей са насрочени за вторник, 4 юни, като се очаква двамата да обсъдят критични теми, по които имат съществени различия: промените в климата и китайската технологична компания Huawei.

Двамата ще обсъдят бъдещите икономически връзки между Лондон и Вашингтон, каза днес правителствен говорител, цитиран от Ройтерс и БТА. Двете страни нееднократно са изразявали споделеното си желание за търговско споразумение след Брекзит, допълни говорителят. Мей и Тръмп ще бъдат домакини на кръгла маса с британски и американски компании рано сутринта във вторник.

Трите жени в церемонията: Мелания Тръмп, кралица Елизабет Втора и Камила, дукесата на Корнуел

Снимка: AP/БТА

Същия ден Мелания Тръмп и съпругът на британския премиер Тереза Мей Филип ще организират градинско парти на "Даунинг стрийт" за служителите и техните деца, предаде Ройтерс. Докато лидерите обсъждат делови въпроси, брачните им партньори ще организират традиционно английско градинско парти, на което ще присъстват служители от премиерската канцелария и посолството на САЩ с децата си.

Филип Мей е мениджър на инвестиционен фонд и през трите години, в които съпругата му е премиер, гледа да не е в светлината на прожекторите.