Американският президент Доналд Тръмп ще премине от пищност към политика през втория ден от държавното си посещение в Лондон. Денят ще бъде посветен на преговори с британската министър-председателка Тереза Мей. Преговорите вероятно ще откроят сегашната несигурност в историческите отношения между съюзниците, изтъква АП.

Срещата им ще се проведе на фона на мащабни протести в няколко британски градове, включително демонстрация на площад Трафалгар в Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се очаква да се обърне към протестиращите на митинга в британската столица. Вчера той бойкотира официалния прием-банкет, даден от кралица Елизабет Втора.

Министърът на външните работи Джереми Хънт ще бъде сред висшите представители по време преговорите, на които ще бъдат обсъдени въпроси като климатичните промени, отбеляза Би Би Си.

Тръмп със задоволство напомни за "вечното приятелство" между Великобритания и САЩ по време на банкета в Бъкингамския дворец в края на първия ден от визитата му. На свой ред кралицата изтъкна, че двете страни са в съюз, който е осигурил "безопасността и просперитета на нашите народи в продължение на десетилетия".

По традиция американски и други световни лидери не дават мнения за вътрешната политика на други държави. Но Тръмп не се съобрази с това, посочва АП и припомня казаното от него: Великобритания да напусне ЕС без сделка и без да плати 39 милиона лири, ако не получи по-добри условия от общността. Тръмп предприе и необичайната стъпка да каже, че кандидатът за следващ лидер на Консервативната партия Борис Джонсън ще бъде "отличен" лидер на Обединеното кралство, а радетелят за Брекзит Найджъл Фараж трябва да получи роля в преговорите с ЕС.

Наред с това американският президент наля масло в огъня на политическата си вражда с кмета на Лондон, като точно преди да се приземи на британска земя нарече Садик Хан "пълен неудачник".

За какво ще преговарят Мей и Тръмп

Тереза Мей ще отстоява позицията, че отношенията между САЩ и Обединеното кралство представляват "голямо партньорство", но ще изрази увереност, че то може да стане още по-голямо. Тя ще посрещне Тръмп в един от последните си дни като премиер и лидер на консерваторите, пише "Гардиън".

По време на преговорите премиерът Тереза Мей ще повдигне въпроса за изменението на климата. Говорител на правителството потвърди вчера, че Великобритания е "разочарована от решението на САЩ да се оттегли от Парижкото споразумение през 2017 г.".

Очаква се двамата лидери да обсъдят и темата "Huawei". САЩ включиха китайския технологичен гигант в черния списък от съображения за сигурност, докато Великобритания може да й позволи да доставя "второстепенни" компоненти за своята 5G мрежа.

От кабинета на министър-председателя на "Даунинг стрийт" 10 съобщиха, че няма нищо необичайно в това, че двамата държавни ръководители няма да имат среща на четири очи. Официалният говорител на премиера заяви, че "винаги ще бъде така" - срещата в залата на № 10 ще включва делегациите на двете страни, а не само лидерите и ще има "съществени двустранни дискусии".

Бизнес офанзива в Лондон

Тръмп и Мей ще се срещнат с корпоративни ръководители от САЩ и Великобритания, преди следобед да дадат пресконференция.

Върхов приоритет на двамата лидери е възможен двустранен търговски договор, който да влезе в сила, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

На срещата с бизнеслидерите в двореца "Сейнт Джеймс" ще присъстват 10 водещи фирми - пет от Обединеното кралство и пет от САЩ. Те ще обсъдят в кои сфери двустранното сътрудничество е от взаимна изгода.

На срещата се очаква да бъдат изпълнителните директори и висши представители на БиЕйИ системс (BAE Systems), ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline),Нешънъл грид (National Grid), Барклис (Barclays), Рекит Бенкизър (Reckitt Benckiser), ДжейПи Морган (JP Morgan), Локхийд Мартин (Lockheed Martin), Голдман Сакс интернешънъл (Goldman Sachs International), Бектъл (Bechtel) и Сплънк (Splunk).