Австрия не само потвърди позицията си срещу приемането на България, Румъния и Хърватия към Шенген, но се обяви и за това изобщо да бъде прекратено разширяването на Шенгенското пространство като цяло. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, информира БТА.

По време на посещение на австрийско-унгарската граница в Клингенбах, провинция Бургенланд, той е заявил, че ситуацията на границата "е непоносима" за населението там и това показва, че "Шенген всъщност не функционира". Затова няма смисъл системата да се разширява, е категоричен Герхард Карнер.

Карнер е повдигнал въпроса за екстрадиране на нелегални мигранти и за подаването на документи за получаване на бежански статут в сигурни трети държави или на външната граница на ЕС. Фактът, че "почти навсякъде" има вътрешен граничен контрол между шенгенските страни показва, че системата не функционира, е посочил Карнер и е поставил изискването Европейската комисия да направи предложения и да се вземе общоевропейско решение за решаване на тези проблеми.

В отговор на изявленията преди няколко дни, в които вътрешният министър се обяви срещу приемане на България, Румъния и Хърватия, министърът на вътрешните работи на Хърватия Давор Божинович е заявил на пресконференция в края на седмицата, че разчита на подкрепата на Австрия за Хърватия, съобщава електронният сайт на Астрийското обществено радио и телевизия /ОРФ/.

"Не се е случило нищо особено", е заявил Божинович и е допълнил, че Виена не вижда проблем с Хърватия. "Още от началото Австрия подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, по този въпрос нищо не се е променило", е казал министърът според хърватски медии и е подчертал, че в петък и събота е говорил с Герхард Карнер. Хърватският министър е допълнил, че Австрия е от онези държави, които ще спечелят най-много от приемането на Хърватия в Шенген. ОРФ цитира Божинович, че австрийският вътрешен министър е казал, че "Австрия никога не е имала и няма нещо против Хърватия".

Цитира се и съобщение на хърватската агенция ХИНА, пред която австрийското Министерство на вътрешните работи е заявило в събота, че изявлението на Карнер е направено, за да насочи вниманието върху тежкото положение с нелегалната миграция, пред което е изправена Австрия през последните месеци. Освен това е било посочено, че министърът не е споменал изрично за кои държави се отнася изявлението му.