Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство влизането на Хърватия в Шенген на днешната пленарна сесия и сега е необходимо решение на Съвета на Европейския съюз за окончателно потвърждение.

Евродепутатите гласуваха становище на парламента относно проекторешението на Съвета на ЕС за присъединяването на Хърватия към Шенген, като 534 гласуваха "за" и 53 "против", докато 25 се въздържаха. С това гласуване приключва ролята на Европейския парламент в процеса на влизане на Хърватия в Шенген. Окончателното решение ще бъде взето от 22-те страни членки на ЕС, които са част и от Шенгенското пространство, на среща на 9 декември.

Хърватският премиер Андрей Пленкович приветства днес огромната подкрепа на Европейския парламент за присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство, като каза, че това ще изпълни две стратегически цели за "по-дълбока интеграция" - присъединяване към Шенген и еврозоната на 1 януари, съобщи Хина, цитирана от БТА.

Говорейки на заседание на кабинета, Пленкович благодари на Пауло Рангел, докладчик на ЕП за присъединяването на Хърватия към Шенген, и подчерта приноса на вътрешния министър Давор Божинович, който ръководи в най-голяма степен дейностите, свързани с присъединяването.

"Подкрепата на ЕП е тук. Насочваме се към последните стъпки на окончателното приемане на ниво Съвет на ЕС", каза Пленкович.

Присъединяването към Шенген и еврозоната ще отбележи реализацията на "големи, капитални външнополитически държавни цели", каза той, а през следващите години ще имаме възможност да говорим за плодовете на допълнителното международно позициониране на Хърватия, заяви Пленкович.