В разгорелите се тази седмица дебати за евентуалната австрийска подкрепа при разминирането на територията на Украйна днес се включи и австрийският канцлер Карл Нехамер. Той се изказа срещу австрийско участие, докато Украйна е във война, отбелязвайки, че то би създало проблеми във връзка с неутралитета на Австрия, съобщава БТА.

"Никой австрийски войник няма да стъпи на украинска земя, докато тя е зона на военен конфликт", се казва в становището на Нехамер. "Който иска да прати австрийски войници в област на военни действия, рискува те да не се завърнат живи", продължава канцлерът, подчертавайки, че според него такова участие "е проблематично и по отношение на неутралитета на Австрия."

Федералният президент Александър ван дер Белен се изказа в сряда в Рейкявик след завършване на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик за австрийска подкрепа при разминиране на цивилни обекти. "Не разбирам защо австрийското правителство все още се бави по въпроса за обезвреждането на мини." И по-нататък: "Подкрепата при разминиране на цивилни обекти като жилищни кооперации, училища, детски градини или селскостопански райони не е в противоречие с австрийския неутралитет, а е хуманитарна дейност."

Становището на министърката на отбраната Клаудия Танер е различно, вчера тя заяви в интервю по радиото, че в момента е невъзможно "да се прави разлика между хуманитарно и военно разминиране" в Украйна. Освен това австрийските съоръжения за разминиране се намират в Западните Балкани. Обаче Австрия би подкрепила финансово европейска хуманитарна акция по обезвреждане на минни полета, добавя министърката. В момента се проучват възможностите за това.

В радиоинтервю днес заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник изрази разочарованието си от позицията на Австрия.