Военната администрация на украинската столица съобщи, че украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили руски хиперзвукови ракети "Кинжал", които са летели към Киев, а Русия съобщи за осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотен летателен апарат срещу обект в Москва. И при двете атаки няма жертви.

Ракета "Кинжал" срещу Киев

Експлозии отекнаха в Киев, след като бе издадена тревога за въздушна опасност за цялата територия на Украйна. В същото време властите в Москва обявиха, че летище "Внуково" е затворено за полети.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко призова жителите да стоят в бомбоубежищата. Задействана е противовъздушната отбрана.

Преди това украинските ВВС съобщиха, че са регистрирани пускове на аеробалистични ракети Х-47М2 "Кинжал" от МиГ-31К в посока Киевска област. Впоследствие бяха извършени повторни изстрелвания, а жителите на Черновци, Житомир, Виница, Хмелницки и Ивано-Франковск региони бяха призовани спешно да се укрият.

Към 10.40 часа Кличко съобщи, че осколките от ракета са паднали на територията на детска болница.

"Отломки от ракета паднаха на територията на една от столичните детски болници. Няма пострадали и щети. Спешна помощ е на място. Открити са щети и на още две места в район "Оболон" на Киев, сред които покрив на частна къща, но няма пострадали, допълни кметът. 

Към 10.45 часа военновъздушните сили обявиха, че ракетната заплаха е преминала за повечето райони, предаде УНИАН.

"Остава заплаха за Донецка и Запорожка област поради активността на тактическата авиация на противника в югоизточно направление", се казва в съобщението.

Нова атака с дрон в Москва

Междувременно московското летище "Внуково" ограничи за час приема и излитането на самолети. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че над Москва е бил прехванат и ликвидиран дрон, като отломки от него са паднали в района на Карамишевската крайбрежна алея, но пострадали няма. Не са причинени и сериозни разрушения, а на място работят спасителни екипи.

Министерството на отбраната на Русия съобщи малко след това, че е бил осуетен опит на Киев да извърши атака по обект в Москва.

"Беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотен летателен апарат срещу обект в Москва. БПЛА беше неутрализиран и се разби в гориста местност в западната част на град Москва. В резултат на осуетената терористична атака няма жертви и щети", пише в съобщението на военното ведомство.

Летището бе затворена за самолети в 9.40 часа и едва в 10.50 часа бе отворено. От пресслужбата на летището поясниха, че става дума за независещи от него обстоятелства и че с цел безопасност полетите се пренасочват към други летища в Москва. Заради мярката четири самолета не можаха да излетят от "Внуково", а два самолета бяха пренасочени към летище "Домодедово". На няколко пъти вече столичното летище "Внуково" бе затваряно заради полети на безпилотни самолети в Подмосковието и района на руската столица.

 Днес временно бе затворено въздушното пространство и над летището в Калуга, но мярката бе отменена.