Бившият командващ на 58-а армия на Руската федерация генерал-майор Иван Попов е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС като се позова на правоохранителните органи.

Определянето на мярка за неотклонение по отношение на генерал Попов е било разгледано от 235-и гарнизонен военен съд.

Ройтерс припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното ръководство каква е истината за тежката ситуация на фронта в Украйна към онзи момент.

Попов, с позивна Спартак, командваше руските формирования в Южна Украйна, припомня БТА. Той изрично повдигна въпроса за това, че руските войници стават жертва на украинската артилерия и каза, че им липсват подходящи оръжейни системи и разузнаване, за да могат да й противодействат.

Само преди седмица беше арестуван и ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в руското министерство на отбраната Юрий Кузнецов по подозрения във вземане на подкуп, след като пари в брой и ценности на стойност повече от един милион щатски долара бяха открити в негови имоти. Следственият комитет на РФ заяви, че той е заподозрян в "получаване на подкуп в особено големи размери".

"Според разследването през периода 2021-2023 г., докато е начело на 8-о управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, Кузнецов е получил подкуп от представители на търговски структури в замяна на извършване на определени действия в тяхна полза", добави комитетът.

Арестът на Кузнецов е признак, че най-големият корупционен скандал в правителството от години се разраства само няколко дни, след като президентът Владимир Путин неочаквано отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу от поста му, коментира Ройтерс.

Най-малко петима души бяха арестувани във връзка с разрастващ се скандал с подкупи в министерството на отбраната, който започна на 23 април със задържането на заместник-министъра Тимур Иванов.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу бе неочаквано отстранен от поста си в началото на май и бе назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия.

В новото правителство на мястото му бе назначен Андрей Белоусов - икономист, който преди това бе вицепремиер.

Анализатори смятат, че назначението на Белоусов е част от стратегия на Путин за подобряване на ефективността на руската военна икономика, като тя включва и изкореняване на корупцията при възлагането на военни договори.