Американският генерал от авиацията Тод Уолтърс беше назначен днес и положи клетва като нов върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа. Той смени на този пост генерал Къртис Скапароти, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Бившият пилот, който е служил в Афганистан и Ирак, пое поста на церемония във военното командване на НАТО в Монс, Южна Белгия.

Уолтърс, чийто мандат вероятно ще трае две-три години ще съвместява новия си пост с този на командир на американските войски в Европа.

Постът на върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа традиционно се заема от американски представител.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на тържествената церемония, че постът на началник на европейското командване е "един от натоварените с най-много предизвикателства и важни военни постове в света".

Уолтърс заема поста в обстановка на повишена несигурност в Европа, свързана с анулирането на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) и най-голямото подсилване на колективната отбрана на Източния фланг на НАТО след Студената война, посочва АП.

На снимката: Ген. Тод Уолтърс се ръкува с президента на Франция Еманюел Макрон по време на парижкото Авио шоу, 19 юни 2017 г.