Освободените заложници не са пострадали. Похитителят обаче е бил ранен при полицейската операция.

24-годишен въоръжен мъж без постоянно местожителство взе четирима заложници в кметството на Инголщат, сред които началник на отдел, рецепционист, заместник-кметът на града, Сеп Мислбек.

Нападателят нахлул вътре, след като избягал от психиатричната клиника, в която бил настанен.

Преди полицейската операция похитителят освободи един от заложниците, именно заместник-кмета.

Засега самоличността на нападателя не се съобщава. Известно е, че той е имал съдебна възбрана да влиза в кметството, защото преследвал една от служителките. Тя е била и сред заложниците.

При операцията нападателят е бил ранен в рамото и крака и откаран в болница.

По последни данни на полицията, той е заплашил заложниците си с пистолет-играчка, както и с нож.
"Оръжието на външен вид е като P99 и не може да се различи от истински пистолет", заяви Гюнтер Гиитл, един от ръководителите на полицията на Горна Бавария.

Похитителят

През деветте часа, в които мъжът беше блокирал кметството, той поиска храна, цигари и хапчета. Когато част от тези изисквания бяха изпълнени, дойде и свобождаването на заместник-кмета, като похитителят сам взе решение кой да бъде пуснатият заложник.

По данни на полицията престъпникът е осъждан и по-рано бездомен мъж. Той дълго време преследвал една от служителките в кметството, която е била сред заложниците.

Известно време тя и похитителят са били приятели и ежедневно са си пишели смс-съобщения. Тогава жената е срещнала друг мъж и е прекратила контактите с 24-годишния нападател. Оттогава той започнал да я преследва и тормози, като впоследствие е бил арестуван и оттогава е под психиатрично лечение.

Междувременно, преследвачът е получил и забрана за посещения на кметството. През юли той е бил осъден на една година и осем месеца затвор условно.

Провал на предизборна проява

Същия ден, в понеделник, в Инголщат трябваше да има политически празник: германският канцлер Ангела Меркел трябваше да държи предизборна реч на централния градски площад, с бира и леки закуски. Но всичко това така и не можа да се случи.

Малко преди девет часа сутринта местно време младият мъж прониква в кметството и взима заложници,