Руски заместник-министър на отбраната бе задържан по подозрение във взимане на подкуп, заяви днес руският Следствен комитет, цитиран от Ройтерс и БТА. 

В кратко изявление на Следствения комитет в комуникационното приложение "Телеграм" се казва, че Тимур Иванов е задържан и че по подозренията в корупция тече разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че за задържането на Иванов е докладвано на руския президент Владимир Путин, съобщават руски новинарски агенции. Министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил уведомен предварително за ареста, каза още Песков.

Според списание "Форбс" Иванов, който е експерт по въпросите на кибернетиката и ядрената индустрия, е един от най-богатите хора в руските структури в сферата на сигурността.

Закононарушението, за което е заподозрян Иванов, се наказва с голяма глоба или с до над десет години затвор, в зависимост от конкретиката на извършеното деяние.

Срещу Тимур Иванов действат санкции на Европейския съюз в качеството му на високопоставен чиновник на министерството на отбраната, който отговаря за изграждането на военни инсталации.

Фондът за борба с корупцията, създаден от покойния опозиционен лидер Алексей Навални, публикува разследване за Иванов през 2022 г., според което заместник-министърът се е облагодетелствал от строителни проекти в украинския град Мариупол, който бе превзет от руските сили след продължила няколко месеца обсада. 

Според разследването на организацията, забранена в Русия за "екстремизъм", Иванов се е развел със съпругата си, за да може да заобиколи санкциите на ЕС.

"Днес е хубав ден", заяви в социалните мрежи Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията. Подобна на повечето видни представители на опозицията, Певчих е принудена да живее в изгнание, за да не бъде застигната от репресиите на Кремъл, отбелязва АФП.