Шестима йеменци и четирима афганистанци са изпратени в родните им страни, а двама сомалийци са прехвърлени в анклава Сомалиленд, уточни министерството, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

"Прехвърлянията се извършиха в рамките на индивидуални споразумения, сключени между САЩ и властите на съответните страни при спазването на необходимите мерки за сигурност", се казва в изявление на министерството. Завръщането на шестимата йеменци в родната им страна е напредък, защото 97 от 210-те затворници в Гуантанамо са йеменски граждани.

Досега правителството на Обама се колебаеше да изпраща йеменци обратно в Йемен поради опасения, че властите няма да успеят да им попречат да се включат в редиците на местните бунтовници. Според в. "Вашингтон пост", който се позовава на осведомени източници, тези репатрирания може да са прелюдия към изпращане на десетки други затворници от Гуантанамо в Йемен.

От 97-те все още задържани в Гуантанамо йеменци, най-малко 34 може да бъдат освободени, тъй като не са им повдигнати обвинения в тероризъм. Освен това трети задържан в Гуантанамо тунизийски гражданин ще бъде прехвърлен в Италия, където ще бъде съден по обвинения в международен тероризъм за набиране на бойци за участие в бунта в Афганистан.

Според италианската частна телевизия ТиДжи5, това е 40-годишният Моез бен Абделкадер Фезани, известен още като Абу Насим. Очаква се той да пристигне тази вечер на летището Малпенса в Милано. Миналия месец Италия прие двама тунизийски граждани от Гуантанамо и незабавно ги прати в затвора в очакване на явяването им пред съд.