Охрид е "Вечния град" в югозападната част на Македония, който свързва старите с новите времена навеки.

Наречен е и люлка на културата, тъй като там се намира и най-старият университет в Европа (IX век), благодарение на дейността на Св. Климент и Наум.

Поради големия брой църкви и манастири, градът е известен като Балкански и Европейски Ерусалим. 365 църкви и манастири на брой, част от тях с прекрасна гледка. Църквата на Св. Йоан - Канео в езерната шир и перленото сияние, ще остане трайно в спомените на всички  любители на духовния мир и красотите на недокосната природа.

Охрид предлага множество възможности за всички вкусове. Огромният брой събития през цялата година не могат да останат незабелязани.

Охридското езеро

Охридското езеро е обявено за световно наследство и е защитено от ЮНЕСКО. Разположено в дълбока и затворена котловина, на изток граничи с планината Галичица, а на запад с Ябланица. Това е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа с повече от 200 ендемични видове.

Истината за възрастта на Охридското езеро, което на изгрев ви изглежда сякаш току-що се е родило със зората, се крие в следите от древния живот на дъното на неговите води. Предполага се, че е между 4 и 10 милиона години.

Сладко езеро предлага забавления за любителите на водните спортове и адреналина. Неповторимо е преживяването гмуркане в подводни археологически обекти, уникални за Балканите, между атрактивните ендемични форми на живот, като например Охридската кръгла гъба.

Още за Македония вижте тук >>>

Различните лица на Охрид - от мистично и спокойно до вибриращо и модерно

Построен на висока стена над брега на най-южната точка на Охридското Езеро се намира един от най-хубавите манастири в Македония, който същевременно представлява и един от първите паметници на църковната архитектура и изкуство в охридския край - манастира "Свети Наум".

Основоположник на манастира е средновековния писател и учител Наум, който е и един от основоположниците на славянската и македонска писменост и просвета. Погледът към пейзажа около манастира, ще породи във вас мисълта, че на това място небесната хубост е слязля на земята.

Църквата "Св.Архангел" представлява централна част на манастирския комплекс. Построена е с основа във вид на лист на детелина. Тук е погребан св.Наум, а с векове назад местото привличало поклонници на различни вероизповедания, които отдават почит на мощите на светеца, положени в отделен параклис на южната страна на църквата.

Около 10-13 век Наумовата църква била напълно разрушена, а сегашната е подигната на нейните темели в 16 век. Тя била достроявана в няколко фази, а последното ѝ значително обновяване било извършено към края на 18 в. Със своята красота и значение се изтъква иконата Успение на св. Наум, което е най-старо изображение на тази тема. Манастирската църква е позната и по характеристичната резба, която датира от 17 и началото на 18 век.

Когато дойдете в Македония, не забравяйте да посетите гроба на св.Наум и странично да положите главата си върху него. Ако се съсредоточите и почакате малко, ще чуете дълбоко туптене, за което вярващите ще ви кажат, че е сърцето на светеца.