Турски гражданин е задържан като обвиняем за разпространение на 5,5 кг кокаин, укрит в товарен автомобил, на митнически пункт "Калотина". На 30 септември той е пътувал от Германия за Турция, като е заявил на проверяващите служители, че пренася машини за автосервизи, съобщиха от Агенция "Митници".

От Териториална дирекция "Митница София" селектирали превозното средство за по-сериозна проверка. В кабината на влекача проверяващите премахнали централен панел от таблото и във фабричната кухина открили четири пакета, облепени с тиксо. В хода на проверката водачът съобщил за още един, намиращ се в ниша на арматурното табло на автомобила. Всички установени пакети съдържали бяло прахообразно вещество. При наркотест то реагирало на кокаин.

Общото количество на установеното наркотично вещество е 5,540 кг. Иззети са пакетите, товарната композиция, телефонни апарати и документи, съобщиха от прокуратурата.

От лаборатория са потвърдили, че откритото вещество е кокаин. То е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено е за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура по случая се води разследване по образувано досъдебно производство. С постановление на наблюдаващия прокурор привлеченият като обвиняем водач на превозното средство е задържан за срок до 72 часа. В съда е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение срещу него.