Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е подобрена организацията на движението на едно от ключовите кръстовища в София. В резултат на това са намалели задръстванията в района на мол "Парадайс" с над 30 процента, за които в Столична община са получени най-много оплаквания и сигнали.

"Едно от най-натоварените и проблематични кръстовища е това на бул."Черни връх" и бул. "Филип Кутев". За него бяхме получили най-много оплаквания и сигнали. След промените, които направихме през последните седмици пропусккателната способност на бул. "Черни връх" през кръстовището с бул. "Филип Кутев" в посока Околовръстния път вече е подобрена с над 30%!", написа във фейсбук столичният градоначалник.

По думите на Терзиев мерките са взети и заради опасни ситуации за шофьорите, опитващи се да излязат от подземния паркинг на търговския център.

"Сигурен съм, че всеки посетител на търговския център има история, която да разкаже, свързана с излизането от паркинга. В натоварени дни дори сме виждали регулировчик. Често се е стигало до опасни ситуации в самия паркинг, заради многото чакащи коли с включени двигатели в затворено пространство и силно замърсен въздух. В допълнение към това, включването в трафика беше истинско предизвикателство", допълва кметът.

Той изброява какво е променено и какви са резултатите:

  • Обособихме допълнителна пета лента за движение по бул."Черни Връх" в посока "Околовръстен път". Чрез допълнителната лента се позволява на излизащите от търговския център да се включват в самостоятелна лента за движение по бул."Черни връх" в посока "Околовръстен път". Същевременно физически ограничихме опасните и незаконни леви завои от изхода на търговския център в посока "Център".
  •  Данните, които наблюдаваме от въведените промени в организацията показват голямо намаление на опашките от чакащи автомобили, подобряване на движението на градския транспорт и намаляване на конфликтността на транспортните потоци, излизащи от търговския център с преминаващите МПС през бул."Черни връх"
  • Имаме 30 % подобрена пропусквателна способност на бул."Черни връх" през кръстовището с бул."Филим Кутев" в посока Околовръстния път.

Кметът призовава столичани да споделят проблемите, които виждат в София.

"Не можем да разрешим всичко наведнъж, но работим всеки ден за отстраняването на нередности и подобрението на градската среда", допълва Васил Терзиев.