И тази година малко над 10 000 деца, повече от броя на новоприетите, остават извън детските градини в София.

"Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с икономически миграции са излишни. В последните няколко години според Националния статистически институт се раждат горе-долу една и съща бройка дечица, тези данни могат да се предвидят. Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени", заяви пред БНР Кристина Николаева от протестиращите родители, които и днес ще изразят своята позиция срещу недостига на места в детските градини в столицата.

Оправданието, че са закрити 44 детски градини, го слушаме вече 13 години, подчерта тя.

Николаева определи компенсацията за родителите на неприетите деца като стъпка в правилната посока, но поясни, че "има една огромна дупка между 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена".

Тъй като компенсацията се случва на държавно ниво, родителите настояват и за частта на общината.

"Искаме частта, която дава общината за прието детенце, да се дава и за неприето детенце", заяви още Николаева.

"Локалният проблем е държавен проблем - той показва как работят държавата и институциите като цяло - бавно, без да поставят човека в центъра", подчерта тя.

"Факт е, че от 2008 година се строят детски градини, но недостигът продължава да бъде особено висок", заяви Мария Минчева, която оглавява Дирекция "Образование" в Столичната община.

Изградени са над 100 сгради на детски градини, но въпреки това недостигът остава голям, каза тя. В момента се строят 17 сгради. До края на годината се очаква да бъдат завършени осем.

Минчева посочи, че по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било променена нормативната уредба, свързана с възможността да се изграждат детски градини на партерни етажи.

Новият заместник-кмет Мирослав Боршош ще инициира срещи с бизнеса, с Камарата на строителите, за да се намерят по-бързи решения, уточни Минчева.

Тя допълни, че ще се обсъди и възможността компенсирането да се случва и със средства от Столичната община.

В момента приблизително 43 хиляди деца посещават детските градини в София, 2 хиляди са децата в яслените групи.

Мария Минчева прогнозира, че ако няма забавяне в строителните дейности на новите детски градини в столицата, до три години - до края на 2023 година, ще могат да се осигурят места за всички деца от 3 до 6 години.

Строителството на 25 нови сгради на детски градини в София ще започне до края на годината, а в момента се изграждат 16, обяви по-късно днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ бизнесът също е дал заявка, че има намерение да предоставя помещения в новостроящите сгради за нуждите на децата.

"Аз разбирам отлично недоволството и проблемите на всяко едно семейство, чието дете не може да посещава детска градина, защото това кара семействата да имат съвършено различни планове. Затова говорим за ускорено строителство и за други възможности, включително и за промяна на в начина на компенсация от страна на държавата на родителите, чиито деца не са приети", каза Фандъкова, която инспектира строежа на нова сграда на детска градина в столичния квартал "Витоша".

"Съгласно наредбата, много малко семейства ще получат компенсация. Лично ще контролирам как върви строителството, така че да няма никакви обстоятелства, при които да се бави, защото родителите не трябва да чакат", добави кметът на София.