Родители протестират пред Столична община, защото не са съгласни с решението системата за кандидатстване в яслите и детските градини в София да бъде отворена за 3 допълнителни дни. Според събралите се това е в разрез с всички законови права на кандидатстващите, съобщи БНТ. 

Обяснението на общината е, че около 10% от родителите не са попълнили адресите си и това е наложило отварянето на системата с възможност за смяна на кандидатури, което изцяло променя възможностите за влизане в детски заведения и обезсмисля труда на хиляди родители, загубили от своето време да смятат и подреждат за по-голям шанс.

И все пак най-важната точка е, че няма достатъчно места в детските градини, което носи допълнително напрежение. Всеки родител буквално трепери за мястото на детето си, а много са на ръба на класираното. По думите на родителите след отварянето сега са се появили над 200 нови кандидатури.

"Няма логично обяснение защо общината застава на страната на хора, които все пак са пропуснали нещо, недоуточнили са и пренебрегнали всички, които са спазили правилата и сроковете и им намалява шансовете в момента по един некоректен начин", смята Светослав Делчев.

Снимка: Булфото

"Живееш на входа на детската градина и децата ти да не са приети. На нас единственият вариант или да живеем на село, или да си родя ново дете за точки, за да имаме шанс, защото аз трябва да се върна на работа. Не може да плащаме 1000 лева за ясла", коментира Яница.

От общината казаха, че критерий К2 за Постоянен или настоящ адрес на територията на административния район на детската градина на поне единия от родителите/настойниците - 1 т. не е попълнена от 2481 родители.

Снимка: Булфото

"Имаме много основателна причина за това. Ние, след като затворихме системата, имаме ангажимент да проверим дали всички критерии правилно ли са попълнени, или зададени, това се случва всяка година, в предходните обикновено тези корекции са били надолу, защото не се проверяваха автоматично и те са заявявани от родителите, но са проверявани ръчно с помощта на колегите от районната администрация. Сега установихме, че при много родители липсваше заявен критерий К2, което е за прилежащ район", обясни заместник-кметът по "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" Генчо Керезов.

Реално първото класиране е отложено с един ден и резултатите ще бъдат публикувани в понеделник.

Снимка: Булфото