Софийската районна прокуратура обвини 39-годишна жена от Перник за извършена кражба, докато е била обявена за общодържавно издирване по друго досъдебно производство, по което има повдигнато обвинение, съобщиха от прокуратурата.

Вчера от полицията съобщиха, че жената е арестувана заради кражба, след като се представила за служителка на Топлофикация. Според първоначалната информация, по идентичен начин - представяйки се като служителка или на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК), или на топлофикация, задържаната е извършила множество аналогични престъпления.

Според разследващите на 22 август около 15:30 часа от апартамент в кв. "Борово" в София обвиняемата е откраднала хиляда лева от 89-годишна жена. Тя е извършила престъплението, докато е била издирвана, тъй като е нарушила мярка "домашен арест", постановена от Софийския градски съд по друго разследване. То е свързано с три сигнала за кражба на чужди движими вещи на обща стойност 1442,99 лева от владението на различни хора.

Прокуратурата е поискала постоянния ѝ арест, но през декември 2022 г. съдът е постановил мярка "домашен арест". През юни т.г. обаче в прокуратурата е постъпила информация, че мярката е нарушена, а наблюдаващият прокурор незабавно е постановил задържане за срок до 72 часа. На 2 октомври жената е открита от МВР и е задържана за 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемата.

От полицията днес разкриха и детайли как е действала мнимата инкасаторка.

"Тази дама прихваща отвънка на улицата възрастни хора, предимно жени, около 80-годишни. Пред тях тя казва, че е служителка на "Топлофикация" или на ВиК и трябва да отчита водомери и топломери. Докато ги заблуждава, успява да открадне парични суми и вещи, ценни и напуска", каза началникът на 6-о РПУ комисар Румен Костадинов.

Полицейският началник отново призова семействата, децата и внуците по-възрастните хора регулярно да им припомнят за възможни измами. Когато човек идва и се представя за инкасатор, да звъннат на по-младите, препоръча той.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО