От понеделник, с 20 000 стикера, които ще съдържат цялата информация, нужна за да се подаде заявление за получаването на винетен стикер за паркиране в "синя зона", ще бъдат уведомени собствениците на автомобили, живеещи в обхвата на зоната. Стикерите ще бъдат поставяни на всеки автомобил, паркиран в "синя зона" с необходимия до момента талон за регистрация на автомобила.
Едногодишната такса за правото на преференциално ползване на "синя зона" е 70 лева, а самото право ще се удостоверява с винетен стикер. Собствениците на автомобили, живеещи по постоянен адрес на улици и площадите от "синя зона", които са с винетни стикери имат право да паркират в близост до постоянния си адрес по посока на движението в сектора, ограничен от най-близките пресечни улици.
Винетните стикери ще се издават от "Паркинги и гаражи" ЕАД от 1 септември срещу документ за платен данък на автомобила, документ за платена застраховка "Гражданска отговорност", а при подаването на заявлението за издаването на стикери ще се изисква личната карта и малкия контролен талон на автомобила с цел удостоверяване на постоянния адрес и собствеността на превозното средство. Срокът за издаването на стикерите е 15 работни дни след подаването на документите.