Това обясни временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков във връзка с изказването на заместник-главния прокурор Митьо Марков, че даването на заплата в периода на стачка е незаконно. Марков добави, че даването на средства от бюджета на общината под каквато и да е форма също е незаконно и прокуратурата може да се самосезира. Според Минко Герджиков, разпределението на излишъка във фонд "Работна заплата" не противоречи на закона. "Ние няма да даваме заплати, а единствено ще преразпределим остатъка от фонд "Работна заплата". А иначе даването на заплати сега е незаконно. Ние споделяме това становище", коментира Гердижиков пред бТВ. Той обясни, че общината и училищата, на които са делегирани права да се разпореждат сами с бюджета си, имат вътрешни правилници, които строго регламентират начина за разпределяне на този излишък. Обикновено това се прави в края на годината. Общият правилник на Столична община дава право разпределението да се прави веднъж годишно, без да е регламентирано точно кога. Или с други думи, това може да стане и през октомври. "Това следва да се реши от човека, който ръководи училището. Той знае какви са икономиите и ако вътрешният правилник позволява, той вече да вземе решение. Това право ще му бъде дадено от СОС в четвъртък, което е един вид стимул за самите учители", допълни Герджиков.
По данни на Столична община, с натрупаните резерви до момента може да се разпредели максимум до една заплата на учител.
От прокуратурата обаче са категорични, че раздаването на бюджетни средства в периода на стачка под каквато и да е форма е нарушение на закона. Соред Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в период на стачка работникът може да получи обезщетение единствено от специално обособен стачен фонд, категоричен е заместник-главният прокурор Митьо Марков. В момента, в който се получат данни за потъпкване на законодателството от страна на общинските власти прокуратурата ще се самосезира, каза Марков пред бТВ.
Вече редица градове в страната синдикатите поискаха финансова помощ от общините за стачкуващите учители. На места те разкриха и банкови сметки за подпомагане на протестиращите. "Целта ни е това, което губим в момента, в края на календарната година да го получим под формата на допълнително материално стимулиране", коментират от синдикатите. Принципно при стачка компенсации на стачкуващите се изплаща от специален стачен фонд на съответния синдикат, проблема е обаче, че у нас синдикатите нямат такъв стачен фонд.