Иновативната система за безопасно пресичане се очаква да бъде реализирана пилотно на бул. Симеоновско шосе №13A, до края на март. Инициатор на проекта е Фондация „Моят Град”, която реализира редица начинания за подобряване на градската среда в София и други български градове, съобщава Economynews.

„Статистиката на столичната „Пътна Полиция” сочи, че в София шофьори блъскат средно по един пешеходец всеки ден. Освен това България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходните пътеки. Тази тенденция е изключително тревожна и затова ние определихме като един от нашите приоритети въвеждането на система за безопасно пресичане в столицата. Надяваме се, да получим подкрепата на гражданите, които могат да дарят средства за изграждането на пилотната система“ - посочва Янко Боев от Фондация „Моят Град“.

Как работи системата за безопасно пресичане?

Системата за безопасно пресичане използва нови технологии, за да сигнализира ефективно на водачите на превозни средства, когато на пътеката има пешеходец през нощта. Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детекторът за движение засече пешеходец, пътеката се осветява от специално предназначени за целта лампи. Включват се и LED светлини върху пътния знак обозначаващ пешеходната пътека, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда от далече и дава възможност на водача на МПС да реагира, като намали скоростта и спре навреме. Системата работи със слънчево захранване, което освен важна за сигурността на пешеходците я прави и екологична.