Празник на слънцето се организира днес следобед от 16:00 часа в столичния квартал "Факултета". Събитието е по случай Международния ден на слънцестоенето. Предвидени са различни творчески занимания, чрез които по увлекателен начин децата да научат повече за основните правила за опазване на природата.

Ще има музикална работилница за хип-хоп музика. Децата ще изрисуват в графити една от стените на Център - МИР на ул. "Георги Папанчев" 14. Родителите ще бъдат запознати с производството на енергия от дома чрез фотоволтаик за балкона. Това разказаха за БТА Боян Василев от Фондация "Здраве и социално развитие" и Балин Балинов от "Грийнпийс България". Двете организации, заедно с "Хабитат България", организират днешното събитие. То ще се състои на зелената поляна на Център -МИР. Организации не за първи път работят заедно, като преди две години "Грийнпийс България" дари на център МИР соларна система за покрива.

За децата и природата

Нашият фокус е ранното детско развитие. Едно от големите предизвикателства пред децата в ромската общност е да успеят да се задържат в образователната система, коментира Боян Василев. Специалистите в Център МИР им помагат да наваксат с дефицитите в ученето, да станат грамотни и да учат редовно. Започваме с това да спазват режим, да имат хигиенни умения до това да познават азбуката, посочи специалистът. Целта ни е да развиваме умения у децата, така че те да станат по-успешни хора, затова сме разработвали различни програми, добави той. Сред дейностите има и такива, насочени и към развитие на способностите на родителите да играят със своите деца. По думите на Василев днешното събитие също е част от тези усилия - децата, заедно с родителите си, да разширят познанията си и да научат полезни за живота неща. Психологът даде пример с това, че учат децата на разделно събиране на отпадъци. Опазването на околната среда е важна тема. Подготвили сме интересни занимания за децата, отбеляза Василев.

Ще сме на тази голяма слънчева поляна, за да разкажем на родителите на децата, които посещават центъра, как могат да се превърнат в енергийно независими домакинства, които произвеждат енергия за собствени нужди, заяви Балин Балинов. Той изрази мнение, че възрастните се повлияват от децата по отношение на знанията за опазването на природата. Децата имат естествена връзка с околната среда, смята природозащитникът. Според него децата сами осъзнават, че грижата за животните и растенията е полезна. Децата са най-достъпните слушатели, защото те самите подхождат със сериозно ниво на осъзнатост и имат влияние върху навиците на родителите, подчерта още Балинов.

Двамата експерти обърнаха внимание, че във "Факултета" живеят т.нар. енергийно бедни семейства, с липса на функционални жилища, затова и представянето на възможностите за производство на собствена енергия е сред темите на днешното събитие. Балконският фотоволтаик генерира електроенергия от слънцето и се свързва директно към съществуващата електрическа мрежа в жилището чрез включване на щепсела в контакта. Съоръжението дава "възможност на хора с различни доходи и възможности да допринасят активно за опазването на околната среда и климата, като намаляват потреблението на енергия с 20%", посочват от "Грийнпийс България". По този начин се облекчават финансовите разходи и помагат за справяне с енергийната бедност, твърдят още организаторите на днешния празник.

Производство на енергия през балкона

Включваме се в събитието, за да дадем възможност на хората да видят как изглежда фотоволтаик за балкона. Монтажът е лесен и няма нужда от предварително проектиране, включва се в най-близкия контакт и започва да работи, каза Минчо Бенов, директор на "Хабитат България". По думите му подобен вид съоръжения са важни при наличие на енергийно бедни семейства. Експертът посочи, че според проучване над 2 милиона души в България се очакват да бъдат "енергийно бедни" при прилагане на новата дефиниция. Очевидно е, че енергийната бедност се обуславя от ниски доходи и лошото състояние на жилищата, които обитаваме. Затова начините да се справяме с проблема са чрез повишаване на доходите или чрез подобряване на енергийните характеристики на жилищата, за да не разхищаваме енергията, за която плащаме, коментира той. И отбеляза проблема със замърсяването на въздуха от отоплението в кв. "Факултета" през зимата.

По думите му производството на собствена енергия за дома е нещо, което е важно и от гледна точка на либерализацията на пазара на електроенергия за битови потребители. В Германия, например монтираните уреди за производство на енергия, към 2022 г., са над един милион. Относно монтирането Бенов обясни, че трябва да се поиска проучване за присъединяване от електроразпределителното предприятие (ЕРП), в което да се запише, че става въпрос за производство само за собствена консумация и ЕРП-то да издаде становище дали може или не това да се случи.

Бенов каза, че е предвидено "с демонстрационна цел" да бъдат монтирани такива фотоволтаици в няколко жилища в многофамилни сгради в Дупница и Ботевград. И в двете общини ще ги изградим в общински жилища, за да е по-лесна процедурата., добави той.