1 395 зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература в Русенска област. Един от учениците от Бяла е бил под карантина и с разрешение от полицията я е нарушил днес, за да се е яви на изпита. Ученикът е бил в самостоятелна стая, а квесторите му са били учители, които вече са имунизирани.

След матурата младежите коментираха, че не се притесняват толкова от COVID-19 пандемията в този момент, колкото как ще се представят.

Зрелостниците писаха есе или аргументативен текст върху темата "Смисълът на благодеянието" от откъса на творбата на Йордан Йовков "Песента на колелетата".

"Мина много добре, не беше толкова трудно за хората, които са учили. Постарахме се да бъдем максимално отговорни и да напишем всичко", сподели зрелостничката Десислава Йорданова пред БНТ.

И макар заради дистанционното обучение абитуриентите да не се чувстваха достатъчно уверени, повечето от тях смятат, че не е трябвало от матурите да отпаднат произведения. Повечето от тях обаче предпочетоха да пишат есе, а не аргументативен текст. А някои изобщо се отказаха от третия модул.

Учениците обаче подчертаха, че е много важна личността и връзката с преподавателя. Тя остава важна при всякакви обстоятелства, казва зрелостникът Емо Костадинов.

На матурата в Русенско не се явиха 27 абитуриенти, допуснати до зрелостните изпити.