Министерство на образованието и науката публикува отговорите на матурата по Български език и литература, която се проведе днес.

Зрелостниците писаха есе или аргументативен текст върху темата "Смисълът на благодеянието" от откъса на творбата на Йордан Йовков "Песента на колелетата". От зрелостниците се очаква да са демонстрирали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и да са показали висока езикова култура.

Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса, с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

Вижте верните отговори от матурата по БЕЛ тук >>

От министерството съобщиха, че в опити за преписване на изпита са хванати трима ученици - в Пазарджик, в Ямбол и в Самоков. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит.

Близо 3500 от записаните зрелостници не са се явили на задължителната матура по български език и литература. В залите на 750 училища в страната влязоха 45 924 ученици.

Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита. Само двама болни от COVID-19 ще трябва да се явят на матура по български език и литература на 26 август.

За първи път беше организирано видеонаблюдение във всички регионални управления на образованието, а не само в просветното министерство.