Искането в Общинския съвет на Русе за контрол върху говорителите на джамията "Саид паша" е част от кампанията на партия "Атака" срещу силния шум от призоваване на мюсюлманите към молитви в джамиите и за запазване на българските православни традиции и душевност. Това каза на пресконференция в Русе лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от БТА.
Русе е първият град, в който е внесена такава докладна записка, и е жалко, че с пасивността на БСП и ГЕРБ днес това предложение е отхвърлено, коментира Волен Сидеров. На следващото заседание на Общинския съвет на Русе това предложение отново ще бъде внесено.
По повод на разискванията в Русе около призивите с говорители от джамията "Саид паша" в мюсюлманското настоятелство увериха, че звуковите уредби са намалени до минимум и при измервания от РИОКОЗ не е установено превишаване на нормите. Мюсюлманите казаха на пресконференция, че от акциите на "Атака" имат чувството за нарастване на междуетническо и междурелигиозно напрежение в Русе, но няма да има отпор, тъй като религията им не повелява това. Специалистът по ислям Севгин Карани обясни, че езин - призивът към молитва от мюезина, има богословски характер и молитвата не може без езин, така че спирането му ще означава ограничаване на конституционното религиозно право.
Пред репортер на БТА граждани споделиха, че толерантният Русе не се нуждае от такъв конфликт.