Той изтъква, че Общината чрез предприятие „Комунални дейности“ ежегодно извършва непрекъсната техническа поддръжка на уличните платна с цел безпроблемната им експлоатация, като годишно се отделят по над 2 000 000 лв. за тази дейност.

Улиците на града биват разкопавани или от експлоатационните дружества или от физически и юридически лица. Като изключим законно изграждащите се строежи, с одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж за тях, ежегодно само на територията на града възникват непрекъснато аварии по съществуващите елементи на техническата инфраструктура, собственост на съответните експлоатационни дружества - „Енерго Про“ АД, „ВиК“ ООД, „Топлофикация“ ЕАД и др., като за последните 5 години средната им бройка е около 900 повреди, а за изминалата 2016 г. те са около 1 050, отбелязват в тази връзка от кметската администрация.

Предвид това още преди края на миналата година е сформирана работна група, която да изработи проект на наредба, регламентираща технологията и изискванията за възстановяване на техническата инфраструктура на територията на Община Русе, произтичащи от състоянието й. 

Предстои предложената от кметската администрация наредба да бъде разгледана от постоянните комисии към Общинския съвет и да бъде гласувана на редовното му заседание през този месец.