Организатор е Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, а форумът бе открит от кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов, предаде БТА.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че в срещата участват повече от 100 главни архитекти. Присъстват и ресорни заместник-кметове, както и председатели на комисиите по градоустройство в общинските съвети.
Чавдарова посочи, че форумът е фокусиран върху няколко направления.

"Ние се готвим за първите срещи с новото правителство. По традиция нашите експертни форуми изработват приоритетните предложения, които имаме за подобряване на политиката на нормативната рамка. На срещата трябва да очертаем основните искания по промените в Закона за устройство на територията. Идеите и предложенията винаги са много", каза Чавдарова.

По думите й втората задача е свързана със Закона за конфликт на интереси. Ще бъдат представени чисто практически казуси кога главните архитекти изпадат в конфликт на интереси, при какви случаи.

Една от основните цели е да се обменят и добри практики между общините - като добри устройствени решения, добри "зелени" решения.

Ще поговорим и как да се повиши ефективността в дейността на структурите, които се занимават с устройствено планиране. Ще се повдигне и въпросът за дългите съгласувателни процедури със структурите, свързани с културното наследство. Имаме надежда, че с новото правителство ще успеем да постигнем някакво оптимизиране на срокове на разглеждане, каза още Чавдарова.