Много е важно да се помага на болниците. Ние от болницата идваме и от болницата си отиваме, каза в Русе канадският строителен магнат с български произход Игнат Канев.

Той участва в откриването на детска площадка в двора на болницата в крайдунавския град, изградена изцяло със средства, който той е дарил.

"Децата са бъдещето на нацията и сме щастливи да помогнем", каза Канев.

Катерушки, пързалки и люлки са само част от съоръженията, предназначени за децата.

Един от най-успелите българи в Канада и неговата фондация са дарили 20 хиляди канадски долара, с които освен новата площадката, са поставени и нови пейки в района за отдих.

Изпълнителният директор на „УМБАЛ - Русе“ АД Иван Стоянов благодари на строителния предприемач за направеното от него дарение и му връчи благодарствено писмо, след което гостите имаха възможност да разгледат новооткритата детска площадка.

Семейство Каневи ще обсъдят с дъщерите си още няколко свои идеи за нови дарителски акции в Русе.

"Доволни сме от това, което е направено в Русе с наша помощ. Аз и мъжът ми искаме да оставим хубава следа, която да бъде продължена от нашите дъщери. Свързани сме с Русе и нашите намерения винаги са били да помагаме на родния край", обясни Диди Канев.

По думите й в Русе те ще огледат няколко проекта - един от които е свързан с болницата, след което ще решат по какъв начин да помогнат за тяхното осъществяване.

Диди Канев обясни, че 90-годишният юбилей на мъжа й, който ще бъде отпразнуван на 6 октомври, ще съвпадне с благотворително събитие, което семейството организира вече 45 години. То е свързано със събиране на средства в помощ на интелектуално недоразвити деца.

Диди Канев каза още, че преди две години в Торонто са организирали благотворителна вечер за подпомагане на дом за сираци в Плевен. Събрани и дарени са били 12 000 долара.

По-рано днес Игнат Канев се е срещнал с кмета на града Пламен Стоилов, който му е връчил акта за раждане на най-малката му внучка - Игнатиа Анна, с който тя вече е жител на Русе.

Момиченцето е на 2 години и 5 месеца и нейното първо посещение в Русе беше преди две години.

Строителният магнат се е срещнал днес и с академичното ръководство на Русенския университет, съобщиха от висшето училище.

По време на разходката в сградата на учебното заведение Канев е разгледал постерната изложба, събрала моменти от събития, организирани в голямата зала на изградения с негова помощ "Канев център".

"Университетът получи подарък, който затвърди мястото му сред висшите училища в България и на международната сцена", е заявил проф. Христо Белоев - председател на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общинския съвет в града.

В края на срещата с академичната общност Канев е получил почетен плакет "70 години Русенски университет", като е заявил, че университетът винаги ще може да разчита него.

Строителният магнат и съпругата му ще останат още четири дни, преди да се върнат в Канада.

Игнат Канев е почетен гражданин на Русе. С него пари бе построен на "Канев Център" в Русенския университет. Той дари 2 млн. лв. - половината сума за неговото изграждане

Утре Игнат Канев ще получи Почетния знак на държавния глава.