До тези действия се стигна след официална жалба до правителството, изпратена от русенката Стефка Димитрова. Жената е една от попадналите в капана на фирмата на Явор Блъсков, разпродавала ипотекирани имоти, съобщава в. "Бряг".

Димитрова е трудно подвижна, с онкологична операция и чака трансплантация на черен дроб.
"Не мога да издържам на този тормоз, да ми чукат по вратата постоянно и да ми искат пари, които потъват някъде. Ако не се реши този проблем, ще скоча от 11-ия етаж!", сподели Стефка.

Тя е взела имот от 12 квадрата и твърди, че има да дава на Явор Блъсков още съвсем малка сума. Опасенията й обаче са, че  въпреки това няма да получи дългоочаквания нотариален акт. Стефка твърди, че както всички останали, се чувства измамена и в отчаянието си е написала писмо до президента и омбудсмана. От там дори й обещали, че ще я посетят лично, за да се запознаят с проблема.

Въпреки че едва ходи, Стефка беше една от десетките недоволни, събрали се на поредния бунт срещу действията на бизнесмена Блъсков. Той придоби имота на бившето АОНСУ срещу кредит с ипотека, но не е в състояние да плаща дълговете си. Въпреки това обаче Блъсков продава на разсрочено плащане апартаменти в сградата, без да може на този етап да им осигури нотариални актове. "

Ужилени" от ситуацията са близо 200 семейства. Истината за ипотеките става ясна на хората след като вследствие на просрочие кредитът на фирмата на Явор Блъсков  „Рали 2003“ е обявен за предсрочно изискуем и банката предприе действия по принудително събиране на целия кредит.    
Преди седмици документите на 38 русенци, които трябва официално да станат собственици в бившето АОНСУ са обработени от СИБАНК, където е ипотекиран имотът, и подадени към Службата по вписванията за вдигане на ипотеките. Ипотеките им вече са заличени
След като се запознала на място със ситуацията и се убедила в тежкото социално положение на хората, финансовата институция взела решение да вдигне ипотеките.

Оказва се обаче, че въпреки това, хората все още живеят в неизвестност, дали скоро ще се сдобият с нотариални актове. Те не получават отговор и на въпроса си защо Явор Блъсков всеки път ги принуждавал да правят вноски на името на фирма "Калекса", която няма отношения с банката-кредитор.

"Избягва проблема с нотариалните актове. Аз съм си внесла цялата сума, освободена съм от ипотека и чакам да си взема нотариалния акт. 20 000 лв. броих за стаичка, коридорче, баня и тоалетна", роптаеше пенсионерката Гергана. Потърпевшите се съветват и с юристи, но адвокатите масово им обяснявали, че каузата им е загубена, тъй като Блъсков има огромни задължения и трябва да се подредят на опашката, за да получат, това, което им се полага. 

Хората недоволстваха и срещу факта, че от скоро са принудени да живеят като в затвор.  Сега, за да влязат до входа с колите си, те трябва да плащат всеки месец на фирма "Рали 2003" по 20 лв. за паркинг. Ако не спазят условието бивали принуждавани да държат автомобилите си извън бариерата. "Даваме пари, които потъват някъде. Чудим се кога и кой ще сложи край на това безобразие", питаха за пореден път те.  

Явор Блъсков: Аз съм високо морален човек

"Един кон, макар и крастав, може да се продаде", заяви в отговор на протестиращите бизнесменът Явор Блъсков и продължи: "Аз съм високо морален човек. Не съм обявил фирмата във фалит и не съм я продал на някой странен тип. Аз бях тук, тук съм и ще остана, за разлика от вас, които продавате жилищата си."

Блъсков се защити от поредните нападки, като заяви, че когато русенци са купували тези жилища е било видно в регистъра, че фирма "Рали 2003" има кредит, с който е закупен имотът. Той обяви, че в момента води интензивни преговори с банката-кредитор и е дал 1 млн. 258 хил. евро. По думите му от тях 750 хил. евро са отишли по лихви и такси и само 25% са отишли за сваляне на ипотеки.

Адвокатът на Блъсков пък обясни, че съдът е отказал да вдигне ипотеката на освободените от банката жилища. Причината е, че фирма "Рали 2003" има близо 500 хил. лв. задължения към НАП. 

Сега решенията се обжалват във Върховния касационен съд и се очаква неговото решение, което ще е окончателно.  

По повод недоволството срещу въвеждането на такса за паркинг, Блъсков напомни на протестиращите, че все още той е собственик на земята, а не те. "Аз съм си изкарал съответните разрешителни от Общината и тази земя има статус на законен паркинг", каза той.
Блъсков извади и списък с длъжниците, които не са си платили сметките за ток. По думите му дългът за електричество възлиза на  2568 лв. за миналия месец, а имало неплатени сметки и за януари и декември.