Служебната министърка на здравеопазването д-р Галя Кондева е категорична, че спрямо нея не е упражняван никакъв лобистки натиск във връзка с проекта за частната детска болница "Мама и аз". Това д-р Кондова каза в предаването на bTV "Защо, г-н министър".

Министърката беше попитана защо в навечерието на великденските празници е предложила на Министерския съвет да разреши построяването на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с 400 легла, 40 от които педиатрични.

Ето какво отговори д-р Кондова.

"Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички необходими съгласувателни становища по процес, започнал 2022 г. Законовият срок, за да се вземе решение от страна на Министерския съвет, беше два месеца." 

Попитана ако не е било взето решение, какво щеше да се случи, тя уточни, че е имало две опции. "Да откажем, след което следва съдебна процедура, на която сме били подложени вече няколко пъти от същия инвеститор. Другата беше да предложим на Министерски съвет да одобри проекта."

Кондева коментира, че не е очаквала толкова силна обществена реакция и отрече да е притеснена от течащата проверка.

"...Правилната стъпка беше аз да оттегля своето искане. Самата аз не очаквах толкова силна обществена реакция, но го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от липсата на доверие и от много натрупан негатизивъм. Не се притеснявам от проверката, винаги съм смятала, че проверките са хубаво нещо и дават различен поглед. Проверяващите ще имат възможността да проследят целия процес - от заявяването на желанието на инвеститора до последния момент на внасянето."

Д-р Кондова изрази убедеността си, че е в състояние да устоява на различните интереси - да търси баланс и диалог.

На въпрос имаме ли достатъчно педиатри, здравната министърка отговори, че към 31 декември 2022 г. системата разполага с 1996 педиатри в цялата страна. В София има 13 лечебни заведения, в които се осъществява специализирана педиатрична помощ. "Не знам дали имаме достатъчно лекари, но мисля, че ще се справим с този въпрос. Има споразумение, подписано с Европейската инвестиционна банка, която ще ни консултира безвъзмездно по отношение на кадрова обезпеченост, структура, апаратурни оборудване. Избран е белгийски консорциум, който ще изпълни тези ангажименти."

Д-р Кондова коментира и уволнението на директора на инвестиционната компания за националната детска болница.

"Това решение бе продиктувано от един одит във връзка със създалата се ситуация. Инвестиционната компания е предприятие, което трябва в двумесечен срок след избора на съвета на директорите и изпълнителния директор да представи бизнес план за тригодишния им период на управление. Оказа се, че 6 месеца след избора на директора такъв в Министерството на здравеопазването не е постъпил. От друга страна, при обществената поръчка по избор на изпълнител, която се води като основна причина за забавяне на разрушаването, той забави много едномесечния срок, след като бяха преминати всички процедури по обжалване и едва миналата седмица се сключи договорът. Във финансовите резултати беше много обезпокоително, че в съвета на директорите на тази компания за детска болница има трима юристи, въпреки това са разходвани 32 000 лв. за външни юридически услуги."

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО