Очаква се днес президентът да назове датата на първото събиране на новия 50-и парламент, а ГЕРБ-СДС да поканят на разговори останалите парламентарно представени в 50-ото Народно събрание политически сили в опит за съставяне на редовно правителство. 

В преговорния екип отново влизат Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Предложението на първата политическа сила е за експертен кабинет.

Условието - да е с техния мандат, като премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ-СДС. Самият Борисов няма да бъде кандидатът за министър-председател. Председателят на ГЕРБ посочи, че има идея кого ще предложи за премиер, но според него не е коректно и в полза на преговорите останалите политически сили да разбират името му първо от медиите. Ще предложим варианти, добави той.

Партията ще преговаря успоредно за мнозинство и правителство. Ако бъде постигнато разбирателство по теми, ще говорим и с лидерите на политическите сили поясни Борисов, който излъчи отново същия преговорен екип без в състава му да влиза Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че коалиция и кабинет само с ДПС няма да правят. Но отбеляза, че според него резултатите на Движението дават право на Делян Пеевски да говори, че има претенции за изпълнителната власт.

Ден преди пресконференцията на ГЕРБ председателят на ДПС Делян Пеевски заяви в своя позиция, че трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата. Той призова всички евроатлантически лидери у нас да започнат разговор за бъдещето на България и призова председателя на най-голямата политическа сила Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес.

От ПП-ДБ пък заявиха, че остават в опозиция. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в свой пост във Фейсбук обяви, че независимо какво правителство предложи Борисов, те няма да участват.

От "Да, България", част от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" също заявиха, че депутатите от формацията няма да участват в съставянето на правителство и няма да го подкрепят.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди твърдата позиция, че партията ще подкрепя само правителство на своята политическа сила. Според него има два възможни сценария - създаване на правителство, "което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант - избори октомври-ноември".

Националният съвет на БСП взе решение партията да остане в опозиция и да не подкрепа кабинет нито с първия, нито с втория мандат, тоест - нито на ГЕРБ, нито на ДПС, но за третия социалистите не заявиха нищо в конкретика. 

Засега шестата парламентарна сила - "Има такъв народ" , запазва мълчание и не коментира дали ще приеме поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет.

От партия "Величие" обявиха пред БТА, че ще участват само в разговори между лидери, а не с преговорни екипи.