Националният съвет на "Да, България" реши депутатите от формацията да не участват в съставянето на и подкрепата за правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание. Така те се присъединиха към вече изразеното от коалиционния партньор ПП намерение да бъдат в категорична опозиция.

В съвместно видео с бившия премиер Николай Денков съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви в четвъртък, че партията им няма да подкрепи "независимо какво правителство предложи Бойко Борисов". Изявлението им беше публикувано във Фейсбук минути преди лидерът на ГЕРБ да проведе първата си пресконференция след изборната победа, която обаче не му е достатъчна да състави кабинет без подкрепа от поне още две парламентарни групи.  

"В момента казваме - независимо какво правителство предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция на него. Ще бъдем конструктивна опозиция за всички политики, които са "за" Европа, ще действаме напред. За всички политики, които са антикорупционни, ще действаме напред, но няма да им позволим нито за миг да си мислят, че старите времена ще се върнат. Така че за всичките пораженчески гласове, които се чуват навън, искаме да кажем - гледайте реванша", заяви Кирил Петков.

Минути по-късно самият Борисов предложи съставяне на доминирано от ГЕРБ експертно правителство, в което иска партията му да излъчи премиер, външен и военен министър. Той също така обяви, че няма да се кандидатира лично за министър-председател. Борисов излъчи преговорен екип от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, които от понеделник ще започнат сондажи с другите политически сили.

Предложението се разминава частично с това на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Предишния ден той призова на масата да седнат не преговорни екипи, а "всички евроатлантически лидери".

Същия ден пък зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров заяви, че партията може да подкрепи кабинет без политически лидери и без премиер Бойко Борисов, стига формулата му да отговаря на вижданията на социалистите. Той потвърди, че става въпрос за технически кабинет.

В четвъртък вечерта лидерът на "Величие" Николай Марков обяви, че няма да се среща с преговорния екип на ГЕРБ. "При цялото ми уважение към тази група има си конституционен ред, който господин Борисов, като опитен политик, добре знае", коментира Николай Марков.

Още в понеделник пък друг лидер - този на "Възраждане" Костадин Костадинов, обяви, че "който влезе в новото правителство, се погребва жив", и предупреди категорично, че не включва в сметките си участие в "сглобки".

Единствено от "Има такъв народ" запазват мълчание по темата.