Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес в МВнР Лизе Николине Клевен Гревстад, посланик на Норвегия, акредитирана за България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Гревстад е приела поканата на първия ни дипломат за среща, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между правителствата и институциите на двете държави в разрешаването на случаите на проблеми на български граждани със службите за социална защита и закрила на детето в Норвегия.

"Децата са на първо място в нашата култура и народопсихология и тяхното място е в семейството. Разбираме, че всяка държава се опитва да защитава правата на децата според собствените си правила. Казусите с отнети от родителите си деца - български граждани, обаче силно ни притесняват. Неразбираемо е за нас и разделянето на стотици километри на брат и сестра, и забраната да виждат майка си и да разговарят с нея, което неминуемо ще ги откъсне както един от друг, така и от техните корени и майчин език. Затова искаме да работим в тясно сътрудничество с вашите институции, за да помогнем на засегнатите семейства", е подчертала Захариева в началото на разговора.

В подкрепа на думите си, външният ни министър е връчила на посланик Гревстад писмо до министъра на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде, с което предлага провеждането на съвместни консулски консултации между двете ведомства.

Посланикът на Норвегия е благодарила за поканата и за положителния подход на българската страна в тази трудна ситуация, като е подчертала, че противно на тезите, тиражирани в медиите, тя открива много сходства в системите за закрила на децата в нашите две държави.

"И в Норвегия, както и в България, концепцията е, че семействата трябва да бъдат подпомагани от институциите да решават проблемите си и едва когато това се окаже невъзможно, да се стига до отнемане на децата от техните родители като съвсем крайна мярка", е посочила Гревстад.

Посланичката на Норвегия е разяснила накратко механизмите, по които функционира норвежката система за закрила на децата, и е предложила, наред с консултациите, да бъдат организирани в България работни семинари, на които норвежки експерти да работят заедно със семействата, с НПО и с българските компетентни институции в разясняването на процедурите.

Захариева и Гревстад са се договорили посолството на Норвегия в Букурещ да съдейства за организирането на консулските консултации и работни семинари във възможно най-кратки срокове.

В края на срещата посланик Гревстад е използвала повода да поздрави страната ни за успешното председателство на Съвета на ЕС и да благодари за открития подход към Норвегия и поканите за участие на страната й в различни форуми през тези месеци. Тя е информирала, че само преди няколко седмици норвежкото правителство е стартирало новата програма на норвежкия финансов механизъм за България за новия програмен период 2014-2021 година.