Още една майка от България разказа, че е напуснала Норвегия след проверки от службата за закрила на детето в страната, след като преди дни се разбра, че местните власти са отнели две деца от българка и дори са ги разделили в приемни семейства. Мотивът бил не насилие, а че тя била по-интелигентна от бащата, с когото са разведени, и можела да им влияе срещу него (четете подробности за нея по-надолу).

Стелияна Станкова заминава за скандинавската държава през 2012 година, след което взема цялото семейство със себе си.

"След като дойдоха децата, мина около година преди да започнат проблемите и проверките. Първо се започна със сигнал в училище - имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си", каза тя по bTV.

"При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: "Вие не сте добри родители". Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден. Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. "Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?", каза психоложката при разговора", разказа още Стелияна.

"Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: "Вие сте го ударили". Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината - че негов съученик го е ударил", подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, тормозени ли са, има ли някакъв проблем, употребяват ли родителите цигари и алкохол в къщата.

"Децата казват: "Да, тати пие бира". Започва се едно разследване в магазина - какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение", допълни жената.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия.

"Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние", подчерта Стелияна.

От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем, коментира преводачът Анюта Качева. По думите ѝ най-голямото обвинение срещу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол.

Междувременно, след едноседмичен престой в България, Цветелина Уланд, чиито деца - - 11-годишната Селина и 10-годишния Андреас, са били отнети, днес тръгна към Норвегия с огромна надежда, че скоро ще ги види и прегърне.

Цветелина Уланд и роителите й се надяват след намесата на българските власти да си върнат децата

Снимка: bTV

"Обнадеждена съм, благодаря за бързата реакция на институциите в България, срещнах подкрепа от приятели и непознати и съм много благодарна. Това ме крепи, защото иначе щях да се срина", призна Цветелина.

Тя вярва в добрия край, защото думите от непознати хора ѝ дават кураж.

"Всичко отнема време, а децата мога да кажа, че са на заточение, което е най-страшното за мен. Знам, че аз им липсвам, те ми липсват, баба им и дядо им им липсват, а не ни позволяват никакъв контакт", каза още майката.

Родителите на Цветелина още не могат да преживеят шока - внуците били отнети пред очите им, по това време възрастните хора били на гости при тях.

"Аз от месец и нещо нито спя, нито ям, само плача. Не знам докога ще ми издържи организмът - всяка минута искам да ги прегърна. Това е все едно живо месо късат от сърцето ти", заяви бабата Стефка Попова.

Дядото Георги Попов най-силно вярва, че скоро ще прегърне внуците си.

"Те като ни видят само и от километър ще тичат да ни прегърнат и да ни се радват. С нас се чувстват щастливи и радостни", убеден е той.

От външното ни министерство информираха, че предстои среща на министър Екатерина Захариева в посланика на Норвегия в Букурещ