Има български семейства - жертва на социалната служба в Норвегия, след като децата им са били отнети. Някои са били принудени, след като са уредили живота си там, да избягат, за да спасят децата си, съобщи bTV.

В телевизията е бил получен сигнал за случващото се от българина Валентин Желев, който живее в Норвегия и е администратор на групата на българската общност в скандинавската страна във Фейсбук.

По думите му, социалните служби в Норвегия приемат анонимни сигнали за неприемливо отношение към децата и в 40 процента от случаите извеждат малчуганите от семейството. Според много хора обаче в случая не става дума за насилие, а за различно разбиране за възпитание на децата. Според статистиката, само за една година в Норвегия от домовете им са били изведени близо 22 000 деца.

Семейството на Деница и Станислав има близнаци. Един ден съпрузите си взели куче, но то лаело и започнали конфликти със съседите. И те подали сигнал, че децата, които са на годинка и 8 месеца, плачат перманентно. Оттогава семейството се притеснявало за всяко дребно нещо, дори за петънце по дрешките на децата и накрая напуснало Норвегия. Няма норвежци, няма мюсюлмани, няма християни, социалните преследват всички, твърдят българи в Норвегия.

Цветелина Оланд не е виждала децата си от 25 април. Преди 3 г. тя се разделила със съпруга си. Отредили 10 дни децата да са при бащата, а 20 - при майката. В един момент, когато мъжът разбрал, че няма връщане назад, той станал агресивен и почнал да говори срещу майката, твърди Цветелина. Децата започнали да отказват да се виждат с баща си и той завел дело.

Психоложка, вещо лице по делото, подала сигнал до социалните, че се притеснява за психологичното състояние на децата. Един ден дошли 4-ма социални работници и 4-ма полицаи. Взели децата - на 10 и 11 г., които сега са в две различни приемни семейства.

"Децата плачеха, стискаха ме, но аз трябваше да им обяснявам спокойно, че всичко ще се оправи. Ако в Норвегия показваш емоции, казват, че не си психически стабилен", казва Оланд.

Децата й звънели постоянно, но в Норвегия й казали, че разговорите трябва да бъдат ограничени. На Цветелина не й е позволено дори да отиде в училище да види децата си. Сега й е забранено да ги вижда до януари 2019 г., за да не им въздейства, да не ги вземе и да избяга.

В Норвегия твърдели, че жената има висок коефицент на интелигентност и така може да им влияе.

Надявам се българските институции да обърнат внимание на случая, да се намесят, каза Цветелина Оланд. Тя е написала и писмо до премиера. В него тя обяснява случая си и моли за помощ.